• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Програмите за временна заетост - политически инструмент по време на избори

Програмите за временна заетост - политически инструмент по време на избори

/КРОСС/Програмите за временна заетост се създадоха, за да може хората да не си губят трудовите си навици докато си намерят постоянна работа, но те не просто ги губят, а не ги и изграждат. Тези програми служат за политически инструмент по време на изборите, заяви в студиото на Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова.

Това си е купуване на гласове, потвърди евродепутатът Ангел Джамбазки. Той бе категоричен, че финансирането по тези програми е пари на вятъра, защото се плаща без да се извършва реално дейност.

Джамбазки цитира статистиката на Евростат, според която по-малко от 20% от парите по тези програми се влагат директно в създаване на работни места, защото се знае, че това би обезсърчило хората да се борят и да се квалифицират допълнително. В България този процент е 75%.

"В едно от селата имаше програма за местните роми да стават програмисти и да се конкурират с Бил Гейтс. Това са хора с начално образование, които едва владеят родния си език. А ти ги учиш в местното ТКЗС", даде пример Джамбазки.

Евродепутатът изрази тревога, че това, редом с фалшивите инвалидни пенсии, които наближават един милион, и с неплащането на осигуровки, са едни от големите причини за източване на държавния бюджет.

"Европа гледа Северозапада и вижда, че той умира", изтъкна Зайкова.

Парите трябва да се дават на предприемачите, ако трябва и на общинските фирми, те да разкриват работни места, смятат Джамбазки и Зайкова.

Пренасочване от пряко плащане на калпак в подпомагане на тези, които могат да създават работните места, категоричен бе Ангел Джамбазки.
Нека да бъдат под контрола на местните власти, но не да бъдат техен инструмент, допълни Мика Зайкова.

Джамбазки отбеляза още и че в момента в България има парадокс - има безработица, в същото време има и недостиг на работна ръка. Според него това е в резултат от несъответствието между продукта, който дава образователната система и работната сила, която е необходима на бизнеса.
Образованите млади хора нямат перспектива в България за развитие и отиват в чужбина, допълни Мика Зайкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.