• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Променят Закона за енергетиката, за да не вдигат тока

Променят Закона за енергетиката, за да не вдигат тока

/КРОСС/ Промени в Закона за енергетиката ще обсъдят депутатите.

От ГЕРБ предлагат държавните "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор да внасят също 5% от печалбите си във фонда, който трябва да укрепи финансово НЕК. В момента вноски правят производителите на ток. Очакванията са с промените във фонда да влизат около 30 милиона лева годишно.

Още по времето на дебатите в ресорната комисия от ГЕРБ посочиха и аргументи да няма скок на тока от юли. От БСП казаха, че биха подкрепили промяната, ако и частните газо- и електропреносни дружества също бъдат задължени да плащат подобна такса.

Нова промяна в Закона за енергетиката се налага, за да не се стигне до повишаване на цената на тока, коментира в ефира на БНР заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ. Предложението предвижда, освен производителите на ток, вече и Електроенергийният системен оператор, и "Булгартрансгаз" да внасят 5 на сто от печалбата си във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Целта е да не се стига до увеличение на таксата "задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока. Ако тази мярка не даде резултат, може да се наложат още законови промени, посочи Валентин Николов.

Ако сега вземем тази мярка с цел да не повишаваме цената на тока, може би следващата мярка ще бъде по някакъв начин да търсим премахване на такса пренос за износа на ток, за да можем да го стимулираме, така че да може тези дружества да не претърпят финансови загуби, коментира депутатът. 

Законовата мярка има значение и за енергийно бедните, посочи още той. 

Ако не приемем този закон, който днеска сме предложили, то, в този случай, енергийнобедните ще станат доста повече и ще трябва да се компенсират с повече пари, заяви Николов. 

Следобед министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи критериите за енергийна бедност, според които да се осигурява социална защита при пълната либерализация на пазара. Днес в Народното събрание ще бъдат разгледани промените в Закона за енергетиката.

 

 

Депутатите ще продължат и с приемането на второто четене от Закона за оценка на риска по хранителната верига и първото гласуване на промените на Закона за сдруженията за напояване и Закона за електронните съобщения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.