• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мистерията на пълната заетост: Липсва увеличение на заплатите

Мистерията на пълната заетост: Липсва увеличение на заплатите
Слабият ръст на заплатите означава, че вероятно инфлацията ще остане ниска

/КРОСС/ Пълната заетост се описва като състояние, при което безработицата е толкова ниска, че предизвиква инфлация. Но безработицата на много места по света намалява бързо без никакви признаци на ценови натиск. Това налага голямо преосмисляне на икономиката, пише в свой анализ Bloomberg.

Какво трябва да се случи при пълна заетост?

Предполага се, че пълната заетост ще стимулира инфлацията: ниската безработица повишава конкуренцията сред работодателите да повишат заплатите, а това кара компаниите да вдигнат цените, за да компенсират увеличените си разходи, повишавайки риска от така наречената спирала на цените на заплатите.

Какво се случва вместо това?

През последните години равнището на безработицата падна под това, което много централни банкери, включително тези от Федералния резерв, смятат за съвместимо с пълната заетост, докато инфлацията не се е ускорила, така както се очаква. Представителите на Фед започнаха да се чудят дали САЩ са достигнали пълна заетост през 2014 г., когато равнището на безработица премина под 6%. Повече от пет години по-късно процентът падна до 3.5%, а липсата на инфлационен натиск ги кара да преосмислят своите предположения.

Какво се случва със заплатите?

Това е мистерията. Докато безработицата намалява, то темпът на растеж на заплатите е по-бавен, отколкото при предишни икономически експанзии. Официалната статистика в САЩ показва, че темпът на нарастване на заплатите губи скорост. През 2018 г. средните почасови ставки нараснаха с 3.3%, но през 2019 г. те се покачиха с едва 2.9%, въпреки по-ниския процент на безработица.

Какво означава това за икономическата политика?

Слабият ръст на заплатите означава, че вероятно инфлацията ще остане ниска. По отношение на Федералния резерв от това следва, че няма вероятност скоро да бъдат повишени заплатите. Слабият растеж на заплатите е нещо, което се използва и в президентската надпревара в САЩ, като според демократите това е доказателство, че икономиката не е непременно в толкова добра форма, колкото предполага нивото на безработица.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

няма пари

България се управлява от мафия - партия и престъпни групировки с офшорни сметки!

29.01.2020 14:07:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.