• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Крум Зарков: „Визия за България” надхвърля мандатността

Крум Зарков: „Визия за България” надхвърля мандатността

/КРОСС/ „Политиката има и друг аспект, освен замеряне с власт. Тя е и - как се управлява тази власт. Идеята ни е, когато някой дойде на власт, да каже- какво ще прави. Ние се опитваме да обясним- какво би направила БСП, ако дойде на власт и да ангажираме възможно най-много хора в изграждането на един документ - визия, която надхвърля мандатността, предлага нова политика, за да обърне грешната тенденция, която се развива в страната ни. Това е идеята на „Визия за България".

Това каза по БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков по повод представения вчера от левицата визионерски документ. „България е поставена в тежка спирала на демографска криза, на бягане на хора от страната. Всички усещат, че е нужно нещо качествено ново за България. Ние даваме нашия принос за промяната", добави той. „Според левицата, ключовият проблем е, че в България много хора живеят с малко средства, а на противоположната страна - много малко хора живея с много пари. Това стана така, защото една много малка група хора разполага с публичния ресурс. Тази система трябва да бъде променена", обясни Зарков. Според него в икономиката трябва да се създадат стратегически сектори, да се търсят инвестиции и то не само чуждестранни.

В областта на образованието БСП предлага нов модел, в който началното образование да е изцяло достъпно, да се промени качеството на средното, а висшето образование да е само там където има нужда. Крум Зарков изтъкна, че сега се създават университети със специалности, които не дават професионална реализация, а същевременно бизнесът алармира, че няма кадри. В здравеопазването, центърът трябва да е пациентът, а не да се говори само за макропоказатели. Заради сгрешения модел през последните години се увеличиха парите за здраве четири пъти, но те потънаха в пясъка. За сферата на регионалното развитие, левицата предлага създаване на фонд за сближаване на регионите, на принципа на национална кохезионна политика. Крум Зарков призна, че сама БСП не може да промени страната. „Необходим е целият обществен ресурс. И управляващите, и опозицията имат право да кажат каквото искат, но трябва да излезем извън замерянето с обвинения. За мен и моите колеги е важно да вдигнем политиката на друго ниво - на идеен сблъсък", каза още той.

„Сега от ГЕРБ обвиняват Корнелия Нинова, че отишла да види какво се случва с протеста на хората, на които избиват животните. Ами ако опозиционният лидер не иде при недоволните хора от управлението и да говори с тях, аз не знам какво трябва да прави той", попита Крум Зарков. По думите му, опозиционният лидер трябва да е там, където има недоволство и да види неговата основателност.
„Още от началото на сделката с ЧЕЗ ние алармираме за закононарушения. Една българска институция имаше смелостта да потвърди това", каза Зарков по темата за сделката с ЧЕЗ. „България има и регулаторите, и законите да се противопостави на това. Това решение защитава българския национален интерес. От години ЧЕЗ имат желание да напуснат българския енергиен пазар. Затова ние настояваме българското правителството да заяви пред чешката компания, че ако тя продължава да иска продажба, има желание да я придобие", каза още той.
По отношение на миналото европредседателство, Крум Зарков припомни, че още в самото му начало, БСП ясно заяви, че с каквото може ще помага, но няма да позволи то да е „шапка" на социалното разделение в страната. „Чрез Кристиан Вигенин участвахме активно в него. В същото време, въпросите за корупцията, сигурността и раздиращите проблеми в страната, не само че не се решиха, но те се задълбочиха и ние ги посочихме", заключи той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Туй лапе с жълто по устата и червена помия в душата имало визия , абе дришльо ходи си забърши задника червен и си заври визията там от където си излезнал .

22.07.2018 19:25:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.