• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Как да избегнем градската жега

Как да избегнем градската жега
Съвети за прохладни летни дни

/КРОСС/ В последно време летата са все по-топли и европейците, често са подложени на последиците от горещите вълни, които заливат Старият континент. Много често, публичните и обществени сгради нямат подходящата климатизация, а и да прекаляваме с климатика на закрито, не е най-правилната стратегия. Затова в следващите редове ще откриете ценни съвети, които да направят топлите дни наистина приятни.

Растящите градуси на живака, все по-често ни карат да усещаме рисковете на топлинните вълни върху здравето. Най-горещите лета за последните 500 години в Европа, са регистрирани имено през последните 15, а отчетените смъртни случаи растат, дори и в северноевропейските държави, където жегата е нетипична. Тя не е единствения показател, повишаващ риска за здравето, през летните месеци, но това как ни влияят високите температури, определено оказва значение, както и доколко влияят топлинните вълни на европеецът, в зависимост от летните температури, на които е свикнал. В Испания например за нормални се смятат градуси около 40°C. В същото време, хората от Северна Германия, може би ще имат нужда от лекарска помощ, при температури над 30°C. Със сигурност обаче, жегата е сериозен проблем за по-възрастните и болните хора, както и за онези, които работят на открито.

Още един проблем се явява и фактът, че много от обществените сгради нямат предвидена охладителна инсталация. В миналото, това е било по-скоро лукс, а като пример в Германия само 2% от домовете разполагат с климатични инсталации. С растящата нужда от добра и енергоефективна климатична система, парадокс е, че на глобално ниво, само половината от закупените уреди отговарят на критериите за енергоефективност и 1/3 са с най-добрата технология, която може да бъде намерена.

Когато използваме климатика у дома, е редно и да се съобразим с екологичния отпечатък, който оставяме, както и с това, как използването му може да влияе на здравето ни. Въпреки, че мисълта да си устроите импровизиран Северен полюс у дома, може да е изкушаваща в ужасната жега, това не е добре нито за околната среда, нито за вас самите. „Препоръката, която да следваме е температурата у дома да не се различава с повече от 8-10°C, за да не шокираме организма си", сподели Димитър Стефанов от LG България. Освен това е добре, да не стоим директно на пътя на въздушния поток. Така лесно ще ни стане хладно. Освен това е важно да следим за редовната смяна на филтрите на климатика, тъй като това е от огромно значение за здравето ни.

Да контролираме температурата на климатика е важно не само за здравето, но оказва огромно влияние върху работоспособността ни. Доказано е, че ако ни е студено, хабим много повече енергия, за да се стоплим и фокусът се измества от задачите в друга посока. Според изследване проведено от Техническия университет в Хелзинки, най-ефективни сме, когато температурата е около 22°C, а работоспособността започва да дава отклонения още над 23-24 °C.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.