• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Производители се оплакват от цената на вносните зеленчуци

Производители се оплакват от цената на вносните зеленчуци

/КРОСС/ Производителите и фермерите говорят за продажна цена на борсата на розовите домати между 50 стотинки и лев. Разликата до 3.50 - 4 или 5 лева, на която потребителите го купуват, разликата се заплаща от така наречената удължена верига на доставки. Стоката минава през три-четири ръце прекупвачи, крайния резултат от всичко това е, че имаме едно изкуствено завишаване на крайната цена за потребителите. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието. Ние ще вземем съответните мерки да предоставим възможност и подкрепа на производителите да се обединяват в групи и организации на производители, за да може те директно да търгуват, без да чакат разни изкупвачи да идват и да им изкупуват стоката, каза още той. Аз като зам.-министър съм поел ангажимент, работим с колегите от ръководния състав на министерството и предприемаме спешни мерки, дори проведохме консултативен съвет по зеленчукопроизводство, каза още Маринов. Според него не може да се говори точно за дъмпинг на цените от вносните зеленчуци, а става по-скоро за влизането на продукти от страни членки на ЕС, които са доста по-високо субсидирани спрямо българските нива на субсидии.

Ние проверихме 18 продукта, които са купени от София и проблемът с нитрати при тях е малък - само при три от тях имаше нитрати. Това каза от своя страна д-р Сергей Иванов от „Активни потребители". Той показа в студиото на сутрешния блок на БТВ примерни снимки със салати и зеленчуци, заразени с различни видове бактерии с цел да се покаже на потребителите, че ако видят продукти с подобен външен вид, да избягват да ги купуват, защото са опасни за здравето. Според д-р Иванов от „Активни потребители" винаги са твърдели, че няма достатъчно добър контрол на пазара да не се появяват подобни опасни продукти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.