• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята

Учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята

/КРОСС/Американски учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята - то се е образувало 700 милиона години по-рано, отколкото се считаше досега.

Магнитосферата е способствала за зараждането на биологичния живот на нашата планета, като я е защитила от смъртоносния слънчев вятър.

До тези изводи стигна екипът на Джон Тардуно от Рочeстърския университет в щата Ню Йорк.

Както изясниха специалистите магнитното поле на Земята е възникнало преди 4,2 милиарда години. Преди се считаше, че то се е появила преди 3,5 милиарда години - тоест 1 милиард години след формирането на нашата планета. По думите на Тардуно за това свидетелстват резултатите от изучаването на следите, оставени от минерала магнетит в кристалите на друг минерал - циркона. Те пазят в своята "памет" данните за магнитното поле в течение на милиарди години.

Изследваните минерали били взети от района на Джак Хилс в Западна Австралия, където са се съхранили най-древните скални маси на повърхността на Земята.

Тардуно припомни, че магнитното поле е предпазило Земята от слънчевия вятър - от потока йонизирани частици на слънчевата корона, като е осигурило защитата на целия биологичен живот.

"Без него планетата би била необитаема", отбеляза ученият. "Преди 4 милиарда години слънчевият вятър е бил много по-силен, а неговата разрушителна способност е била 10 пъти по-висока отколкото е днес", подчерта геофизикът. "Без магнитния си щит атмосферата на Земята не би се съхранила и водата на нейната повърхност би изчезнала".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.