• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Астероид ще премине покрай Земята тази вечер

Астероид ще премине покрай Земята тази вечер

/КРОСС/ Астероид ще премине покрай Земята тази вечер. Той се казва 2012 ТС 4, като за него знаят и от НАСА. Очаква се той да премини в около 8:42ч. българско време, на 43,500 километра над повърхността на нашата планета. Това е малко над една десета от разстоянието до Луната и точно над орбиталната височина на комуникационните спътници.

Скоростта на астероида е около 7 км/сек, а се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Преминаването е толкова близо, че гравитацията на Земята значително ще промени траекторията на астероида, преди да напусне системата Земя-Луна.

„Около 7,40 ч. наше българско време пък той ще е най-близо до Земята, което означава на 0,13 дистанции от разстоянието от Земята до Луната, което прави 50 хиляди км само, което за космическите мащаби е много близо и дори по-близо, тъй като разстоянието Земя-Луна е 384 403 км. Предполага се, че тялото е с размери 15-17 метра скала", разказа за Дарик Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Физикът добави, че винаги има опасност от удари на метеорити, по принцип се говори не дали, а кога ще се случи това нещо. Случвало се е в нашата история. Той припомни подобни случаи от миналото, както и този от 15 февруари 2013 г. Тогава в Русия, над Челябинск, скала с размери 17 метра удари атмосферата. Без предупреждение сутрешното небе се запали с второ слънце. Ударните вълни разбиха прозорците на стотици сгради в пробуждащия се град. Години по-късно ловците на метеорити все още намират отломки от астероида, който се разпаднал в атмосферата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.