• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ден на национален траур в памет на Желю Желев (обновена)

Ден на национален траур в памет на Желю Желев (обновена)

/КРОСС/ Стотици граждани дойдоха за поклонението пред починалия преди ден първи демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

За траурната церемония в София дойдоха действащите държавни глави на Македония Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванишич

Президентът Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част. Опелото беше отслужено от патриарха на Българската православна църква Неофит.

Д-р Желев е първият държавен глава след цар Борис Трети, изпратен с опело в катедралния храм „Св. Александър Невски".

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов. Камерите показаха и бившия албански премиер и лидер на демократите Сали Бериша.

Патриарх Неофит изтъкна честността, добротата и скромността на покойния президент, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогна политическите боричкания и показа загриженост към народа, църквата и отечеството. В трудното време на тоталитаризма и при неспокойния период на прехода към демокрация той остана непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест, изтъкна българският патриарх. Поклон и вечна памет пред личността и достойнството на незабравимия демократ и държавник, потрудил се на олтаря на отечеството за демократичното устройство и благоденствието на народа, завърши словото си главата на Българската православна църква.

Добронамерен, толерантен, с отворено сърце за всеки, какъвто е и българският народ. С тези думи описа Желю Желев действащият държавен глава Росен Плевнелиев. Именно затова, по думите му, днес нацията изпраща с тъга и почит своя първо избран президент.

Плевнелиев нарече предшественика си „един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, символ на мирния преход толерантността и търсенето на национално съгласие" и припомни, че апокрифно разпространяваните му в годините на тоталитаризма текстове „хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ, а книгата „Фашизмът", забранена от комунистическата цензура, заживя собствен живот и се превърна в най-мощното обвинение срещу тоталитарния режим". Плевнелиев изтъкна и ролята му за изграждането на президентската институция и превръщането й в център за стабилност в бурните времена на прехода. С категоричната проевропейска позиция и подадената ръка към съседите на Балканите спечели значителен международен авторитет, изтъкна в словото си Плевнелиев.

„Президентът Желю Желев беше един от хората, които дадоха посоката за развитие на българската демокрация. Той устоя дори на критиките, на хулите в собствените си среди, в собствената си формация, за да може да се запази този мирен, демократичен преход. Той беше един от хората, които дадоха облика на българския конституционализъм. Ще го запомня с това, че той беше наистина толерантен. Може да сме били на много крайни мнения, но въпреки това беше много толерантен към различията. Разбира се по историческите въпроси сме били и на различни позиции, спорили сме по идеологически въпроси, но важното е, че това бяха толерантни спорове със зачитането на мението на другия, което бе в основата на една политическа култура, която уви не получи шанс за развитие през следващите години, след мандата на д-р Желев. В момента в политиката липсва преди всичко чувството за държавност, чувството за перспектива на българската нация. Такова чувство, и не само като чувство, а и като цялостна визия и перспектива имаше д-р Желев. Сега се работи на парче, работи се ден за ден, докато онези, които стартираха прехода, онези които направиха конституцията, все пак виждаха България и в следващите десетилетия. Това е най - важното и разбира се толерантността, която е също много важна за българската политика днес. В крайна сметка преходът успя политически, но не успя икономически, не успя социално и това е нещо, върху което трябва да мислят сегашните политици", заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов.

Сред дошлите на поклонението бяха българският еврокомисар Кристалина Георгиева, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, бившите премиери Филип Димитров, Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки председателят на ДПС Лютви Местан, на БСП Михаил Миков, министри, депутати, дипломати, представители на вероизповеданията, съратници на д-р Желев.

Поклонението ще продължи докато има желаещи.

Погребението ще е утре в тесен семеен кръг и без топовни салюти, предвидени по протокол за върховния главнокомандващ, по желание на близките.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.