• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

България е готова да бъде домакин на Европейския регионален форум по киберсигурност през 2020

България е готова да бъде домакин на Европейския регионален форум по киберсигурност през 2020

/КРОСС/ България е готова да бъде домакин на Регионалния форум по киберсигурност през 2020 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с генералния секретар на световната телеком организация Хоулин Зао. Това ще бъде четвъртото издание на форума у нас.
Министър Желязков подчерта ролята на България в дейността на Международния съюз по далекосъобщения в Югоизточна Европа. Двамата разговаряха още за актуалните въпроси, пред които е изправен секторът, както и за бъдещи съвместни инициативи. Разговорите между Хоулин Зао и Росен Желязков се състояха в рамките на провеждащата се в периода 8-10 април Световна среща на върха по въпросите на информационното общество в Женева.
В рамките на форума, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков проведе официална среща с президента на Международната интернет организация за имена и адреси (ICANN) Йоран Марби. Двамата изразиха задоволство от ползотворното сътрудничество между двете организации. Те обсъдиха запазването на правата на потребителите в интернет, въвеждане на 5G, реформата на базата данни WHOIS във връзка с Общия регламент за защита на личните данни и други.
Министър Желязков изрази мнението, че крайните потребители трябва да имат свобода на достъпа и ползването на услуги и приложения в глобалната мрежа. „Интернет трябва да запази технологичната си неутралност", добави още министърът.
Желязков информира Марби за особеностите на телекомуникационния пазар в България, условията за крайните потребители по отношение на предоставяне на мобилни услуги и фиксиран и мобилен интернет, както и за необходимостта от освобождаване на радиочестотния спектър. Йоран Марби изрази мнение, че има възможност някои оператори от Северна Европа да проявят интерес за навлизане на българския пазар.
Акцент в разговора се очертаха ограниченията, които Общият регламент за защита на личните данни създава пред безпрепятственото функциониране на базата данни WHOIS, която на своя страна е сравнително прозрачна. Йоран Марби информира за интензивната комуникация на ICANN с Европейската комисия за разрешаване на възникналите предизвикателства за въвеждането на регламента по отношение на предоставянето на информация за идентификация на потребителите в интернет. В тази връзка, министър Желязков предложи съдействие, като ще поиска становище от българската Комисия за защита на личните данни по възникналия казус.
В рамките на днешния ден от Световната среща на върха по въпросите на информационното общество, министър Желязков ще вземе участие и в Министерска кръгла маса.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.