• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Избитите животни в Странджа: Убийство без акредитация

Избитите животни в Странджа: Убийство без акредитация

/КРОСС/ Българската лаборатория, която подаде данните, станали основание за избиване на над четири хиляди животни в Странджа, няма акредитация за изследвания на африканска чума по дребни преживни животни – това установи проверка в регистъра на изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Според регистъра, „Изпитвателна лаборатория екзотични и особено опасни инфекции" при Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) има валиден сертификат, но в неговия обхват не е включена акредитация за изследване това заболяване. 

От същата лаборатория се очакват и „вторите проби“ които, ако са отрицателни, ще се отчетат сега като „добре свършена работа“ за овладяване на „кризата“. 

Остава основният въпрос – имаше ли заразени с чума животни? Въпрос на който не може да има категоричен отговор, щом пробите не са изследвани по стандартизирана методика, което се удостоверява именно с акредитация каквато няма. Няма умрели животни (освен избитите), няма дори клинична картина на заболяване - вече 61 дни след първите данни, което е двойно по-дълъг инкубационен период съгласно Директива 92/119 на ЕС. 

В началото на юли, от инициативен комитет, с подписка и петиция поискахме оставката на директора на БАБХ д-р Илиев, заради избиването на здрави животни. Писмата бяха официално изпратени до министър председателя г-н Бойко Борисов, до министъра на земеделието г-н- Порожанов, до директора на БАБХ д-р Илиев, но от тяхна страна останаха без никаква реакция. 

Прокуратурата пък прецени, че не са налице основания за предприемане на действия по реда на надзора за законност и пропусна да прочете чл.22 от Закона за ветеринарно медицинската дейност, който изисква тези изследвания да бъдат извършени в акредитирани лаборатории. Пропусна и Регламент (ЕО) No 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година, относно официалния контрол, провеждан с цел осигуряване на проверка на съответствието със законодателството в областта на фуражите и храните и правилата за опазване здравето на животните и хуманното отношение към животните.

               

Автор: Асен Велев 

http://epicenter.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.