• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Руси Чанев със „Златен век“: Човек не е сам на света, той е оплоден от общуването

Руси Чанев със „Златен век“: Човек не е сам на света, той е оплоден от общуването

/КРОСС/„Дано се върне времето на четенето, иначе няма спасение", въздъхна големият Георги Мишев на церемония в четвъртък в Министерството на културата. Той и Недялко Йорданов получиха в навечерието на 24 май най-високото държавно отличие, присъждано от висшето арт ведомство - огърлие „Златен век". Събитието бе в четвъртък на Сцена 17 на министерството, където освен Йорданов и Мишев, други осем личности се закичиха със звезда „Златен век", тридесет и трима - с копие на печата на Симеон Велики, а деветима - с грамота.

Отличените бяха много, немалко от тях обаче не направиха същото впечатление, каквото ни е оставило изкуството им - защото по стар български обичай десетки напуснаха събитието далеч преди неговия край, докато други съзидатели чакаха да обявят имената им, отбелязва "Площад Славейков".

„Идва най-хубавият български празник, най-обединяващият празник", заяви на откриването на събитието министърът на културата Вежди Рашидов. „Това е празник на културата, просветата, духовността. Това е празникът, който обхваща всички от нашето общество, празникът на езика, на който говорим, на писмеността, на която комуникираме, обичаме, мразим, казваме. Този език е много необходим, за да я има България и да има тя идентичност като нация, като държава", обясни Рашидов.

Поетът Недялко Йорданов, след като бе удостоен с огърлието „Златен век" и получи грамотата си, предпочете да не говори пред колегите си и гостите на церемонията. Вторият лауреат на отличието за тази година, писателят Георги Мишев, чиято книга „Матриархат" отскоро отново е на българския пазар, обаче сподели няколко думи.

„Няма много време за казване на дълги неща. Да си спомним само в букварите какво пишеше едно време, в първите ни букварчета, съветът на Петко Рачов Славейков към сина му - „Пенчо бре, чети". Ние забравихме този съвет май и нашите най-млади Пенчовци не са много по четенето. Дано се обърне колелото и да се върне това време, времето на четенето, иначе няма спасение", заяви Мишев.

„В изкуството са важни не материалните неща, а идеите и концепциите. По същия начин в наградите за изкуство, понеже не става дума за състезанието, са важни не материалните неща, а подкрепата, уважението и вниманието", каза художникът Иван Газдов, който получи звезда „Златен век", грамота и парична награда.

Това кратко изказване на проф. Газдов обаче странно кореспондира с излизащите от залата - както творците, така и много от журналистите не дочакаха последния поклон. Така и за традиционната почерпка след церемонията и за общата снимка не присъстваха и половината от отличените по-рано творци, интелектуалци и общественици.

Актьорът Руси Чанев, след като получи звездата си „Златен век", изнесе своеобразен благодарствен етюд:

„Човек не е сам на света, отделен, той е създаден, оплоден от останалите, с които е бил във връзка. Затова - благодарността е към всички тях. Човек не може да се забележи и определи, ако няма други. Умните хора на света казват, че мисията на човека е да внесе яснота на тази земя. Животът - хаотичен, мъглив и проблематичен, иска да бъде осветен, изяснен и подреден, за това се пее в песента „Напред, науката е слънце". Цялата работа на културата е интерпретация, изясняване, улеснение, тълкуване на живота. Културата, изкуството или науката, е коментар. Творението на културата подрежда хаоса на живота".

Кратко изказване за мисията на поетите направи Екатерина Йосифова.

„Смята се, че поезията е маргинално изкуство, но на нея хората инстинктивно са вярвали в течение на хилядолетия, смятали са поетите за пророци. Ако сега не ни смятат, ние сме си виновни. Но това е заложено в поезията и тя е не стихотворение с такава или инаква форма, а просто път - един от начините човек да е повече от себе си", обясни тя.

Сред носителите на звездите „Златен век" са още проф. Иван Ничев, композиторът Стефан Диомов, художникът Кеазим Исинов, Божидар Димитров. Със „Златен век" - печат на Симеон Велики, си тръгнаха художничката Анастасия Панайотова, писателите Ивайло Балабанов, Федя Филкова, Весела Люцканова, поетът Георги Константинов, актьорите Васил Стойчев, Иван Налбантов, Елена Райнова, музикантите Развигор Попов и Мими Иванова и др.

Сред хората с грамота и парична награда пък са малките Крисия, Хасан и Ибрахим, които не присъстваха на церемонията. Пианистите, оказа се, са в Ню Йорк за концерт в „Карнеги Хол". Майката на Крисия пък казала: „Нека един ден отиде на училище".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.