• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Освещават бойните знамена на Българската армия

Освещават бойните знамена на Българската армия

/КРОСС/Православната църква чества днес един от най-големите си празници - Кръщение Господне, известен още и като Богоявление или Йордановден. За да отбележи Кръщението на Господ Исус Христос в река Йордан от Свети Йоан Кръстител, патриарх Неофит ще отслужи света литургия в катедралата „Свети Александър Невски". Празнични литургии и литийни шествия ще се състоят в цялата страна.

На празника в София ще бъде извършен водосвет на бойните знамена. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Свети Александър Невски" в столицата. Държавният глава ще присъства на благославянето на бойните знамена с богоявленска вода. Водосветът на бойните знамена е част от традицията с осветена вода на Йордановден да бъде благословен целия народ, а ритуалът събира на едно място държавни институции, армия и църква. На водосвета ще бъдат осветени знамената на Националната гвардейска част и на Военната академия "Георги Сава Раковски", както и знамената-светини. Сред тях е знамето, ушито за българското опълчение от Стиляна Параскевова през 1877-ма година, което става прототип на Българския национален трибагреник.

Въвежда се временна организация на движението, съобщиха от Столична община.

От 7.00 до 12.30 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства по ул. „Оборище", между ул. „Г.С.Раковски" и ул. „11-ти август", и се закрива базарът за художествени занаяти; пл. „Николай Гяуров", с изключение на местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент".

От 8.00 до 12.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Оборище", между ул. „Г.С.Раковски" и ул. „11-ти август".

СДВР осигурява постове за контрол и регулиране на движението.

Тържествата във Варна започват с литургия в катедралния храм „Свето успение Богородично", отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Веднага след богослужението на площада пред катедралата ще се проведе военен ритуал за благославяне на частите и техните бойни знамена. Празничното шествие ще премине по централните улици на морската столица до Морската градина. В 11.30 часа на Първа буна на плажа започва Велик Богоявленски водосвет, който завършва с традиционното хвърляне на Кръста в морето. В ритуала участват много варненци, които се хвърлят в студените води, за да имат през цялата година здраве, късмет и Божие благословение.

Освен освещаването на бойните знамена, неизменна част от традициите на Богоявление е и „спасяването на кръста". Така ще празнуват и в Ямбол.

Освещаването на бойните знамена на поделението от Ямболския гарнизон ще започне в 11.30 часа пред храма "Свети Николай Чувотворец". Веднага след водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Тунджа на входа на градския парк, където традиционно се извършва ритуалът по изваждането на Кръста.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.