• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Екоминистърът: Втори лифт на Банско е по-добро решение

Екоминистърът: Втори лифт на Банско е по-добро решение

/КРОСС/ „Втори лифт на Банско е по-добро екологично решение, отколкото хората да се придвижват с коли, автобуси и т.н.". Това заяви министърът на околната среда Нено Димов по БНТ.
Вчера, 11 декември, се състоя обществено обсъждане за развитието на „Ски зона Банско" в Национален парк „Пирин", свързано с проектите на Министерския съвет за бъдещето на ски курорта. Част от екоорганизациите не присъстваха на дебата, готвят и протести.

„В момента концесията е по изготвена по закон от 2001 година. Тя има сериозни неточности, които водят до част от конфликта. При външните граници на зоната няма да имат някаква промяна. Вътрешно няма инвестиционни намерения. Ако планът за управление бъде приет, той дава право само на строителство на спортни съоръжения.
Без промяна на концесията и плана на управление нищо не може да се направи, но дори и да има промяна, процесът е дълъг", увери министър Димов.

Той съобщи още, че част от концесионната формула са приходите. Това означава, че колкото повече са приходите, толкова по-високи са таксите. „Формулата никога не е била определяна спрямо площта", каза Нено Димов. По думите му увеличението на концесионната такса ще бъде около 100%.

На въпрос дали в зоната има незаконни обекти той каза: „Дали е законно или не, решава съдът. Има над 50 дела. Според решенията на ВАС няма незаконни обекти. Не коментирам решенията на съда, само информирам."

„Нищо друго освен спортни съоръженията не могат да бъдат строени в ски зоната, подчерта няколко пъти екоминистърът. „Изсичането на дърветата е въпрос на инвестиционни намерения. Не мисля, че ще има сериозна сеч. Извън зоната и сега се извършва санитарна сеч. Ние трябва да се грижим за природата, нулева сеч е вредна", заяви той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.