• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Разхлабват противоепидемичните мерки от 12 до 30 април по заповед на здравния министър

Разхлабват противоепидемичните мерки от 12 до 30 април по заповед на здравния министър

Отварят големите търговски центрове от 16 април, барове и дискотеки - от 29-ти

/КРОСС/ Министър Ангелов издаде заповед за противоепидемични мерки в страната от 12 до 30 април. С нея се възобновява присъственият учебен процес за:

· учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

· учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

· учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

· учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Що бе , съсел? Този си издава заповедите наизуст и по настроение. Заповед за ограничения без ясна и научно обоснована мотивация, без фиксиране на диапазон на очаквания ефект. Сега- обратното. Разхлабване и пак не е ясно защо. Висока заболеваемост, има райони в които няма свободни ковид леглаи голям брой заболели млади хора. До онзи ден го цитираха сутрин, обед и вечер. Считам мерките им идиотски и не водещи до очаквания ефект, и съм доволен, че ще има отпускане. Проблемът е в това как се вземат решения, които рефлектират негативно върху всички, без да има обосновка. Това не е управление на каквото и да било. Това е цирк.

08.04.2021 19:33:04

Менгеле

Това ще е последната заповед на тоз педал, правещ се незаконно на професор доктор. Герберастки боклук прост!

08.04.2021 18:10:26

Анонимен

доставка на тоалетна хартия https://www.supermag.bg/za-doma/Hartii/toaletna-hartia

08.04.2021 18:02:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.