• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

/КРОСС/ Регионалното министерство се очаква да издаде виза за проектиране и строителство на нова детска болница в София след протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия, съобщи регионалният министър Виолета Комитова.

След среща с протестиращите от инициативата "За нова детска болница" тя уточни, че визата за проектиране и строителство на новата болница ще бъде за терена, където сега се намира започнатия в миналото строеж, предвиден за целта.

Днешният протест бе организиран заради проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея бе прието инвеститорът - Министерство на здравеопазването - да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Според протестиращите обаче това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка.

Д-р Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста, вижда опит за прокарване на стария план и създаването на нова болница върху стари основи:

„Тази сграда по стария проект просто не е годна за целите на съвременната медицина в момента - тя е проектирана преди повече от 40 години и всъщност не може да бъде пригодена с тези параметри да изпълнява нуждите на медицината и на децата в момента".

В протеста се включиха множество родители с деца. Пред БНР споделиха:

„Случва ми се да виждам деца прехвърляни от отделение в друго отделение от над три различни болници в рамките на две седмици, защото няма една единна детска болница, където детето да бъде обслужено - прегледано и лекувано, както трябва".

„Новата детска болница да е на ново място с нова структура";

„Един скелет на сграда, който е стар, включително морално остарял, но освен това опасен, незаконен и негоден"

В предаването "Преди всички" д-р Бояна Петкова заяви, че ще настояват за нов проект за детската болница.

"Ако не бъдем включени в разговорите и срещите за бъдещата детска болница, ще предприемем по-мащабни протести през следващата седмица", заяви д-р Петкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.