• 23 Окт 2021 |
 •  USD / BGN 1.6817
 •  GBP / BGN 2.3182
 •  CHF / BGN 1.8334
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината от създаването на Народно читалище „Добри Войников - 1856" в град Шумен. По случай паметния юбилей и активна дейност Илияна Йотова удостои читалището с директор Николай Николов и негови дейци с почетния плакет на вицепрезидента и подари на читалищната библиотека книги на български автори.

„Тук се ражда и възстановява векове по-късно българската държавност, днес стъпваме по земята, по която са ходили едни от най-бележитите българи в нашата история", се обърна вицепрезидентът в приветствието си към жителите на Шумен. „Можем ли да си представим преди цели 165 години какво огромно желание са имали нашите деди да възродят българската нация, да направят българската държава равноправен член в семейството на цивилизованите народи, както е записано в Манифеста за българската независимост! Тези хора имаха дарбата да провидят в бъдещето, още преди да я има третата свободна и независима българска държава, да положат основите, които следващите поколения да надграждат. Искам днес да бъдем като тези знаменити личности", призова Илияна Йотова. „Това бяха сърцати хора, които не се блазнеха то пари и власт. Знаеха, че само с просвета и вяра може да се съхрани народ, че родовата памет е имунната система, която превежда и през най-тежките изпитания. Че стремежът към знание носи свобода, а свободата - независимост", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че читалището не е остаряла институция, а принадлежи и на бъдещето. „В днешното тревожно и разделно време на лоши страсти отново читалището ни събира, тук лекуваме душите си с просвета и култура", заяви вицепрезидентът и призова българската държава и общество да помагат повече на читалищата, защото те не просто съхраняват фактите от българската история, а я пишат и днес. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов определи Илияна Йотова като голям и верен съюзник на българското читалище.

По-рано вицепрезидентът разговаря с областния управител на Шумен Валентин Александров и с кмета на общината Любомир Христов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.