• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера
/КРОСС/ Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години.

Ако годишно по статистиката на Министерството на туризма до eзерата се качват около 200 хиляди, то тази година те няма да надхвърлят 35-40 хиляди.

Но и при такъв слаб сезон Седемте рилски езера станаха известни с нарушения, дори и с инциденти. Сръбски туристи се къпаха на воля и безнаказано в езерото Бъбрека. През целия август, когато горе са на стан от Бялото братство, въпреки издадена в средата на август т.г.  заповед на екоминистъра Емил Димитров за забрана, джипове продължиха да карат туристи към Седемте езера. Стигна се до гонки с полицията и патрулите на НП "Рила", наскоро имаше и инцидент, при който пострада полицай от областната дирекция в Кюстендил.  

Същевременно по циркуса върви реновиране на пътеките, беше качена тежка земекопна техника, а прокуратурата спря работата по рехабилитацията след сигнали на разгневени туристи. После работата продължи, но само на ръка и с каране на материалите с коне.

 

Кирил Фалин

Най-сериозен проблем по Езерата и сега са джиповете. Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили, стана ясно след среща по проблема с нерегламентиран превоз на туристи с джипове по циркуса при областния управител на Кюстендил Виктор Янев. 

Всяка от инстанциите и структурите, които имат отношение, ще трябва да представят свое становище в срок до 3 месеца, който вече изтича“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ началникът на Регионалната дирекция по горите в Кюстенди инж. Здравчо Тодоров.

„Проблемът идва от това, че има нерегламентирана дейност, там е напрежението. Да се докаже, че шофьорите на джипове взимат пари и возят туристи нагоре – това трябва да се докаже – тогава се намесва и полиция, и НАП, това са криминални случаи“.

Последните дни не са регистрирани нарушения, посочват от общината и от Националния парк "Рила".

„Не видях нито един джип. Лифтът работеше, но има малко хора“, обясни в предаването "Хоризонт до обед" планинарят и природозащитник инженер Севделин Атанасов.

Не само при областния управител има срещи и обсъждания как да спрат нарушителите превозвачи горе. Такава правиха преди дни и на посетителския център на Паничище. 

„Това са законовите действия. Директорът на регионалната дирекция по горите, съгласувано с Изпълнителна агенция по горите. Проблемът е на кого ще се възложи да изпълнява тази заповед – жандармерия ли, горски стражари ли", заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев в предаването „Хоризонт до обед“.

Имаше и обсъждане за екопътеките със зелените – пак имаше напрежение. Не им изнася на зелените – казахме екопътеките няма да се правят с камък, ще се правят с дърво, а не искаме и с дърво – е, не става само с обичане, става с говорене. И не са те хората, които ще определят свободното придвижване на всеки един български граждани“, категоричен е кметът на Сапарева баня.

Освен административните намеси и контрол, има идея и да се въведе платен вход за посещенията по Седемте езера.

Когато го нямаше лифтът, хората горе бяха само истински планинари и езерата се опазваха“, твърди още планинарят Севделин Атанасов.

WWF алармира за нарушения, които унищожават Седемте рилски езера и призовава масовият, механизиран достъп до езерата да бъде прекратен.

„Засиленият туристически поток е причина за ерозията при Рилските езера. Опазването на защитените зони става чрез законови механизми и спазване на законодателството за това“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Добринов от WWF- България.

„В случая става въпрос за законите за защитените територии и за биологичното разнообразие. Според тези закони в защитените територии се забранява всякакво изграждане на съоръжения, освен поддръжка на предишни съоръжения. Затова ние твърдим, че този лифт в границите на парк "Рила" е противозаконен", посочи още Добринов.

"Какво трябва да се направи, когато има нарушение – чрез административна процедура този лифт трябва да бъде спрян.“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.