• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Радев започна консултации с ГЕРБ-СДС за нов кабинет

Радев започна консултации с ГЕРБ-СДС за нов кабинет

/КРОСС/ Президентът Румен Радев започна среща с представители на ГЕРБ-СДС, като част от консултациите с парламентарните групи в 45-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Сред участниците от ГЕРБ-СДС на разговорите са председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който замества премиера в оставка Бойко Борисов.

Президентът се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС с „добре дошли" и каза, че като най-голяма група в Народното събрание „първо на вас се полага да връча проучвателен мандат за съставяне на кабинет", мотивирайки решението си да започне консултациите с ГЕРБ-СДС.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление", каза Радев в началото на срещата, което бе открито за медии.

Той напомни, че въпреки да имаме правителство в оставка и премиер в отпуск „отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство".

„Затова са необходими бързи и отговорни действия по съставянето на кабинет", каза Радев. Той посочи, че това зависи от Народното събрание, като каза, че това трябва „да бъде извършено около ясни принципи и гарантиране на устойчивост на процеса и устойчивост на следващото управление".

Президентът изрази очакване на чуе от представителите на ГЕРБ-СДС намеренията и готовността им за съставяне на правителство, каква подкрепа и под каква форма очакват в Народното събрание, какво взаимодействие може да има с другите парламентарни групи за устойчивост на този процес за съставяне на кабинет и устойчивата му подкрепа

Консултациите при държавния глава поставят началото на конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в това Народно събрание.

Готови сме за служебен кабинет, за предсрочни избори, каза Атанасова. Очаква всички заедно да взимат решения с мисъл за държавата.

След разговорите и с останалите политически сили Радев ще връчи мандат на най-голямата политическа сила в парламента - тази на ГЕРБ.

Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов вече обяви, че ще предложи кабинет под ръководството на Даниел Митов, с което дава ясна заявка за евроатлантическата му ориентация.

Обявените часове на консултациите:

09:00 ч. ГЕРБ-СДС

10:15 ч. "Има такъв народ"

11:30 ч. БСП

13:30 ч. ДПС

14:45 ч. "Демократична България"

16:00 ч. "Изправи се! Мутри вън!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво се забеляза? Женският поглед е много издайничъв. Издава отношението към партньора и ситуацията. Добрият психолог може да направи по-добър анализ отколкото от изречените думи.

19.04.2021 11:51:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.