• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Гърция удължава забраната за влизане на граждани на трети страни до 8 февруари

Гърция удължава забраната за влизане на граждани на трети страни до 8 февруари

/КРОСС/ Ново, разширено решение на гръцкото правителство за забрана на гражданите на трети страни да влизат в Гърция, както и ограничения по сухопътните граници и връзките със Северна Македония и Албания, ще влязат в сила днес до 8 февруари, съобщава МИА.

Става дума за решение за ограничаване на разпространението на коровируса чрез "въвеждане на мерки за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, забраняващи влизането на граждани на трети държави, с изключение на страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство". То продължава от средата на март миналата година, а последното удължаване беше от 8 януари до вчера.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временното ограничаване на всички сухопътни (автомобилни и железопътни) връзки към и от Гърция. както и забрана за влизане на лица на гръцка територия, освен ако те отговарят на конкретни предпоставки. За туристи и чуждестранни граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, тоест през граничния пункт Промахон/Кулата и само с отрицателен молекулярен тест за Covid-19, направен 72 часа преди пристигането, но и ако получат отрицателен резултат от бърз тест, направен на входа на Гърция.

От останалите отворени гранични пунктове, т.е. Евзони/Богородица към Северна Македония, Какавия с Албания и Кипи с Турция, влизането в Гърция е разрешено само за определени категории, а също и с потвърждение на предварително отрицателен PCR тест и отрицателен резултат от бърз тест на граничния пункт, направен от гръцките власти. Тези гранични пунктове са отворени от 7:00 до 23:00 ч.

Забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица с разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, за влизане на лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини за което разполагат с необходимите документи, за камиони, както и за транзит на линейки, които влизат в Гърция от Косово през Северна Македония, за да хоспитализират пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и мисията EULEX в Косово .

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени седем гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не важи задължителното потвърждение за отрицателен PCR тест.

В същото решение отделен член е временната забрана за влизане в Гърция на „всички граждани на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е начин и с каквото и да било превозно средство, включително въздушни, морски, железопътни и сухопътни връзки".

Изключения, както и преди, са държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство и жителите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Великобритания, Обединените арабски емирства, като този път списъкът включва граждани на Русия и Израел.

Изключение правят също определени категории граждани, като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенгенско пространство, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, какато и сезонни селскостопански работници.

За всички, които имат право да влизат в Гърция, в допълнение към отрицателния PCR тест е задължително да са попълнили специалния формуляр PLF (Пътнически формуляр за локация) и седемдневната домашна карантина е задължителна.

Новото решение вече е публикувано в Официален вестник на Гърция и е подписано от компетентните министри.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.