• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Комитова организира ВиК Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на тежката авария в Хасково

Министър Комитова организира ВиК Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на тежката авария в Хасково

Зам.-министър Граматиков ще бъде на мястото на аварията в с. Ябълково около 16.00 часа

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова създаде организация два ВиК оператора - в Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на тежка авария в Хасково. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг" ЕАД, чийто принципал е МРРБ. С помощта на ръководството на ВиК Холдинга и управителя на ВиК-Хасково е създадена организация ВиК-Бургас да изпрати тръби и резервни части, а ВиК-Стара Загора - екипи, които да се включат в отстраняването на проблема и възстановяването на водоподаването за града и близките населени места.
Тежката авария в Хасково възникна в 13 часа на 21 септември 2021 г. след пускането на помпена станция „Ябълково", която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането й, поради силното налягане на водата стана тежката авария, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура.
Министър Комитова и ръководството на „Български ВиК Холдинг" бяха своевременно информирани за създалата се ситуация, която оставя жителите на областния град Хасково, както и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница без питейна вода. Те са в непрекъснат контакт с управата на ВиК-Хасково за бързо разрешаване на възникналата ситуация.
Към 12 ч. на 22 септември 2021 г. има вода в целия град, но до няколко часа ще започне спиране на водоподаването към високите части на града за отстраняване на аварията. Очаква се днес поетапно да спре водата и към кварталите „Орфей", „Бадема", „Любен Каравелов", „Каменни" и част от „Червена стена". След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 - Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран". От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ.
ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.
Зам.-министър Валентин Граматиков и представители на ръководството на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, за да съдействат на място в организацията за отстраняването на голямата авария. Посещението ще в с. Ябълково около 16.00 часа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.