• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Най-рано наесен туроператори ще връщат пари за провалени почивки

Най-рано наесен туроператори ще връщат пари за провалени почивки

/КРОСС/ Едва наесен може да се очаква туроператори да започнат да връщат пари за предплатени почивки, които са се провалили заради коронавируса. По-голямата част от туристическите агенти обаче ще се възползват до последно от дадената отсрочка покрай извънредното положение - 14-дневният срок за възстановяване на суми на потребителите беше удължен на 12 месеца.

Това прогнозираха от Комисията за защита на потребителите. "Хората трябва да преценят добре всички опции да получат компенсация. Възможно е ползването на ваучер за почивка на по-късен етап или на друга алтернатива за ваканция, предложена от туроператора, да са по-подходящи от изчакването да си получат парите в брой", коментира тези дни пред БНР Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Близо 200 000 българи са платили чрез туроператори 250 млн. лв. за екскурзии и почивки в периода от въвеждане на извънредното положение - от 13 март до 31 май, отчете Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Туристите, които са с пакетни почивки с платена обща цена за транспорт, нощувки и храна, трябва да знаят, че туроператорът носи отговорност за изпълнението на договора", посочи Арсенов. Ако заради извънредната ситуация и коронавируса пътуването не може да се осъществи или хотелът е затворен, то туроператорът е задължен да предложи следните три опции за компенсация - ваучер "отмяна на пътуването", алтернативно пътуване или връщане на парите в срок от 12 месеца. Срокът бе гласуван с последните промени в Закона за здравето. Турпоператорите в момента не връщат пари в брой, а предлагат ваучери, които дават възможност клиентите заплатили за екскурзии и почивки да ги реализират в срок до 2 години след вдигането на карантината.

"Много е важно в тези условия и двете страни да са максимално гъвкави и да проявят здрав разум", коментира и Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". "Повече от ясно е, че ако утре всички поискат парите си, това ще е шок за този сектор. И обратно, ако туроператорите предлагат само ваучери, те ще нарушат закона. Ако обаче проявят гъвкавост по отношение на периода на отложената почивка, дестинациите, цените - те ще спечелят верни клиенти. А тези, които се опитват да заобиколят законите, ще си навлекат лоша слава", коментира още Николов. От "Активни потребители" дават пример с авиокомпаниите, които вече предлагат билети с отворени дати, с допълнителни възможности за чекиране на багаж и други екстри в опит да привлекат клиенти.

Възможна е и друга хипотеза за провалена почивка - туристът да се откаже от нея заради това, че някоя от услугите в туристическия пакет е променена, без това да има връзка с коронавируса. Тогава влизат в сила общите разпоредби на договора и на Закона за туризма, според които потребителят има право да си получи парите в 14-дневен срок от прекратяване на договора.

Ако туристът сам да се откаже да пътува, защото, примерно, се страхува да не се зарази, тогава той трябва да договори с туроператора какво се случва с направените вече разходи. "Отменяйки почивката, туристът ще загуби част от парите, които вече е платил, а най-вероятно ще плати и неустойки", поясни Арсенов. Затова съветът му е преди да се предприемат подобни действия, да се провери какво точно пише в договора с туроператора.

За туристите, които сами са направили резервациите си за почивка - самолетни билети, хотели и др., без посредничеството на туроператори, нещата са малко по-сложни, предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Ако резервацията на хотела е била без опция за безплатно анулиране, няма какво да се направи, за да се спасят парите. "Внимавайте със срока на безплатната анулация - обикновено той изтича една седмица преди настаняването", предупреждават от КЗП. Възможно е хотелът да е поставил и други условия за анулиране на резервации, включително и начисляване на неустойки.

По- различно стоят нещата със самолетните билети, където тарифата не позволява самостоятелно отменяне. Ако обаче полетът е отменен от авиокомпанията, има ред, по който тя трябва да възстанови парите.

От КЗП съветват, ако тепърва искаме сами да правим резервация на хотел за почивка това лято, да проверим какви хигиенно-санитарни мерки е предприел той и какви са правилата на работа в условията на коронавирус. Важно е да се знае при едно евентуално заразяване как е организирано и за сметка на кой изолацията и лечението.

Задължително е когато се ползва пакетна услуга на туроператор да има включена и здравна туристическа застраховка. Туристът трябва да поиска в себе си копие от нея, съветват от КЗП. При самостоятелно пътуване медицинската застраховка е доброволна. Ако не искате да правите допълнителни разходи за такава застраховка, то препоръката е всеки, който пътува в рамките на ЕС, да си извади европейска здравна карта, която гарантира минимален пакет медицинска помощ във всяка една страна от съюза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.