• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Деян Кюранов: Ударът по палатките е огромна политическа грешка

Деян Кюранов: Ударът по палатките е огромна политическа грешка

Мнозинството, симпатизиращо на протестите, ще расте

/КРОСС/ „У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Много силно се обърка тази сутрин с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев. Според мен – на техните кукловоди." Това заяви пред "Хоризонт" Деян Кюранов, доктор по философия, съосновател на неформалното сдружение "Екогласност" и на СДС, напуснал политиката още през 1990 година.

Той определи акцията на силите на реда срещу палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища като "огромна политическа грешка".

"Ако не друго, това е изключително сгрешен момент за този политически акт. Те го подготвяха, подготвяха, правиха си устата и го направиха в най-неподходящия момент, когато протестът очевидно се разраства.“

„След като имаме – показаха го агенциите, мнозинство, което симпатизира на протеста, то не излиза на протест, но симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази сутрин това мнозинство ще стане още по-голямо“, коментира Кюранов в предаването "Преди всички".

Деян Кюранов е изследовател на политическите процеси в Беларус. Преди президентските избори там той направи аналогия между Беларус и България. „Отровно женско трио“ се изправя срещу настоящия президент на страната, обясни Кюранов. 

Сега Светлана Тихановская е кандидат на опозицията, което по думите му е "нещо нечувано за Беларус, както и да има митинг от 70 хиляди души".

„Нечувано е да има митинги и по най-малките градчета. Лукашенко плаши с пряко насилие. Използва си завоюваната слава на безогледен диктатор. Казва, общо взето – аз съм си я направил тази държава и сега с кръв ще я давам.“

Още от 2003 година беларуският президент се отказа от проруската си политика, припомни Деян Кюранов.

И стана националист, с което издърпа килимчето изпод краката на опозицията, която тогава беше националистическа. И тя оттогава не може да се оправи и не знае каква е. До този момент. Сега тази опозиция, която излиза на изборите, е гражданска опозиция. С това също прилича на нашия протест. И с непредвидим резултат. Защото това е тип протестна ситуация, в която основното е, че резултатът не е предвидим и от двете страни. Затова Лукашенко е изключително нервен, както викат на руски – „загубил лице“, в превод от китайски.“

Според Кюранов държавният глава на Беларус демонстрира елементарен, първобитен сексизъм спрямо своите опонентки на изборите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако някой си мисли,че всичко,което иска може да стане,е разочарован,защото хората на които блокадите пречат на нормалния живот са повече,много повече, от броя на протестиращите.Работата на МВР е да въдвори ред в държавата,което МВР прави.Така е във навсякъде по света.

08.08.2020 07:33:10

Анонимен

Уважаеми протестиращи,ебавайте си майката накъдето искате ! И то веднага !

08.08.2020 06:24:46

Румен Радев, президент на РБългария:

7-ми август, Румен Радев, президент на РБ: Надявам се, че правителството няма да се компрометира докрай и да се превърнем изцяло в полицейска държава. В последните дни то предприе репресивни мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда. Противопоставянето и на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея. Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки. Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена. Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.

08.08.2020 00:10:06

Адвокат Хаджигенов

Добро утро, Северна Корея! Маскирани полицаи са разбили трите лагера в София, задържайки хората там. Време е да се изправим, сега! Отивам към 01 РПУ. Има грешка - възстановява се не обществения ред, а установения корупционен ред. Има напрежение на всички барикади, Как точно нарушаваме конституцията, след като упражняваме правото си на мирен протест. Това е пълна глупост. Нямат основание за задържане. Това е незаконно и аз ще го докажа. На секундата подавам жалба. Барикадите ще ги изградим отново, в цялата страна. Очакваме хората да побеснеят. На 30-ия ден най-накрая корупцията взе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много и пречим.Само преди 3 години Валери Симеонов окупира АМ "Марица. Но сега ние сме терористи, те не са.

07.08.2020 19:08:08

ОТРОВНОТО ТРИО

Диктатурата трябва да спре. Няма да търпим повече! Довечера ВСИЧКИ пред Министерски съвет в 20 ч. Носете храна, вода и всичко необходимо за изграждане на барикада. Заедно сме силни и само заедно ще успеем!

07.08.2020 15:46:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.