• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Лекари в Благоевград изнемогват заради много болни с COVID-19

Лекари в Благоевград изнемогват заради много болни с COVID-19

/КРОСС/ 160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград, съобщи на брифинг днес областният управител Бисер Михайлов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Вижте, че заболяването не е нещо имагинерно, затова призовавам към самодисциплина и отговорност към себе си и семействата, към колегите, защото - подценявайки заболяването, ние основно натоварваме здравната система и необходимостта от легла е едната страна на въпроса - другата е медицинския персонал. Те са изключително натоварени. Стават факт заболявания от денонощната им работа. Нашата отговорност е на дневен ред", призова областният управител Бисер Михайлов.

След заседанието на Областния щаб, свикано заради усложнената обстановка с корона - вируса, той изнесе следните данни: "Към момента има 160 болни от COVID-19, настанени в болниците, определени за лекуване от вируса. В лечебните заведения има 53 свободни легла.

В МБАЛ - Благоевград - лежащо болни 35. Свободни легла 5, 10 свободни легла в Реанимация, включително и за прием от други болници. С възможност за откриване на още 25 легла в отделението по хирургия. За интензивно лечение има само едно лице от ЦСМП - Благоевград.

МБАЛ - Разлог, разполага с общо 33 легла , от които 12 са заети, 6 свободни. Тече ремонт на едно от отделенията. Предлага се, че до понеделник, така че отделението по неврология да бъде преместено в ремонтираното отделение и да се освободят 10 допълнителни легла.

МБАЛ - Гоце Делчев, лежащо болни са 43, свободни легла са 8 от 52 общо. Очаква се следващата седмица да се освободят допълнителни легла.

В Тубдиспансера в Благоевград има 13 болни и едно свободно легло. Ще се освободят 3-4 легла.

В МАБЛ „Пулс" - болните са 18, очаква се броят им да нарасне до 23 до края на деня след потвърждаване на резултати. Свободните легла са 8.

21 са болните в Сандански, настанени в МАБЛ „Югозападна". 10 са свободните легла. Има възможност за откриване на още легла в очно отделение, но ситуацията в Санданско към момента е спокойна, подчерта Михайлов.

Петрич - болните са 9, свободни 10 легла, неврологията може да бъде преустроена на COVID-отделение, ако се наложи.

„Все още здравната система и болниците могат да поемат допълнително болни хора. Надявам се да сме отговорни, за да не препълваме болниците. Навсякъде има достатъчно защитни облекла и материали за медицинския персонал", допълни Михайлов.

Той каза още, че към ЦСМП ще бъдат дадени допълнително ръкавици, а Националния логистичен център е заявил готовност за доставка на всякакви защитни материали при нужда.

Медицински персонал има заразен в ЦСМП-Благоевград, МБАЛ „Пулс" и общопрактикуващ лекар. Те са 5 души, единият от които е в по-тежко състояние, но не е необходима реанимационна дейност.

За цеха в Разлог, в който бе обявено, че 60 души са под карантина, двама от които със симптоми, след като всички са дали положителни проби за коронавирус, Михайлов каза, че карантинирането продължава на контактни лица - включително и цели семейства. При проява на симптоматика личните лекари ще сигнализират.

„Лекарите и персонала са на предела на силите си", категоричен бе областният управител".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.