• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения

/КРОСС/ С 95 гласа „за", 31 „против" и 22-ма „въздържали се" Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за лечебните заведения.

При дебатите от БСП заявиха, че няма да го подкрепят, с мотива, че е недопустимо болниците да се приравняват с публични дружества, а директорите на най-големите лечебни заведения у нас да се избират от Агенцията за публични предприятия.

Д-р Георги Михайлов - депутат от ПГ на БСП за България: „Намираме се в ситуация на Вавилонска кула. Между първо и второ четене имаше взрив от телефонни обаждания заради объркани термини и сгрешени текстове. Виждам, че те сега остават същите. Вече 4 години се опитвате да набутате лечебните заведения в групата на публичните предприятия. Недопустимо е директорите на 10-те най-големи болници в страната да се избират от Агенцията за публични предприятия, и ако това не е скандал..."

От ГЕРБ отговориха, че за пореден път от левицата не са вникнали в съдържанието на закона.

Д-р Даниела Дариткова: „Обективните факти говорят, че в Агенцията, което ще определя с конкурс директорите на 10-те големи болници в страната, ще има 3-ма членове от Министерството на здравеопазването, което означава, че както досега, така и в бъдеще, министерството ще определя мениджърите.

С предложеното допълнение на Закона за публичните предприятия се цели да се създаде яснота и относно броя на членовете на съвета на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ, които попадат в категорията "големи" публични предприятия.

До момента съветите на директорите и надзорните съвети на публичните предприятия, категоризирани като "големи" се състоят най-малко от петима членове, а съгласно Закона за лечебните заведения съветът на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ се състои от трима членове. Депутатите приеха се да се запази изискването съветите на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ да се състои от трима членове, независимо дали лечебното заведение попада в категорията "големи" публични предприятия. Целта е да се гарантира оперативна гъвкавост при вземането на управленски решения и да се създаде възможност за реализиране на икономии от средства за възнаграждения на управителните органи на лечебните заведения.

С приетите днес промени се дава възможност на изпълнителните директори на университетските болници да могат да преподават в съответните медицински университети. На практика голяма част от изпълнителните директори на университетските болници преподават в съответните медицински университети, поради което, без приетите днес текстове, ще бъде ограничена възможността им да участват в обучението на студенти, докторанти и специализанти в областта на медицината и ще бъдат поставени в дискриминационни условия спрямо останалите лекари, работещи в болниците по трудово правоотношение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.