• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Хотели фалират заради скъп ток

 Хотели фалират заради скъп ток

Плащат в пъти повече от прогнозите на КЕВР

Искат включване в Националния план за възстановяване

/КРОСС/ Високата цена на електричеството за бизнеса може да се окаже пагубна и да доведе до фалити в туристическия сектор, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Цената на тока за бизнеса достигна рекордни нива от близо 400 лева за мегаватчас на свободния пазара. В същото време прогнозите стойности на цената на електричеството според Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябваше да са средно от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. Това на практика означава, че българският бизнес плаща значително повече за ток от очакваното.
От БХРА припомнят, че хотелската индустрия у нас е много енергоемка, затова и от организацията предложиха включването на сектора в Националния план за възстановяване и развитие, но поредно правителство отказа да впише подобна промяна. Имено с финансиране от Национални план можем да въведем много енергоефективни мощности, както и да се финансирани проекти за спестяване на енергия в сектора, така че туризмът, който е структуроопределяща индустрия за икономиката ни, да стане по-конкурентоспособен и да може да предлага по-добро качество на изгодни цени.

В момента всички институции, а и част от бранша коментират, че летният сезон е много успешен, отчитайки единствено временната заетост от 80-90 на сто през трите върхови седмици, подчертаха от БХРА. В никакъв случай обаче не може да се прави сравнение на резултатите от лятото на 2019 г., когато заетостта беше разпределена равномерно през целия сезон и тези 2-3 седмици на 2021 г., когато се работи при коренно различни условия и цени, подчертават от БХРА. Трябва да се има предвид, че голямата част от хотелите работят на намален капацитета си по различни причини, а други не са отворени.

От БХРА припомнят, че в Централна и Западна Европа цените на електроенергията за бизнеса са двойно по-ниски от тези у нас., а цената на тока за потребителите у нас е 108,37 лева за мегаватчас. Където температурите също са високи и затова според БХРА не може повишените загуби по мрежата и намаленото търсене на електроенергия да бъдат посочени като причина за високата продажна цена на тока. Затова от организацията на хотелиери и ресторантьори настояват цените но тока да бъдат коригирани надолу, а надценките да бъдат в приемливи граници. При такива цени на енергията е по-добре да не се работи, обясняват представители на БХРА.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.