• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

В Деня на сърцето: Нови методики за лечение и заболеваемост

В Деня на сърцето: Нови методики за лечение и заболеваемост

/КРОСС/ България е шампион по сърдечно-съдови заболявания. Статистика на СЗО показва, че сърдечно-съдовата смъртност през годините се увеличава заради модерния начин на живот. През 2015 г. - 18 млн. души са починали от коронарна болест на сърцето - инсулт и белодробната емболия, но според проекцията до 2030 г. смъртността ще се увеличи и броят на смъртните случаи се очаква да надхвърли 25 млн. годишно починали от сърдечно-съдови заболявания. Това отчете проф. Иво Петров - медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница "Аджибадем Сити Клиник", който заедно с Искра Ангелова - основател на фондация "От Сърце" организираха онлайн форум по повод Световния ден на сърцето.

В България между 60-65% от цялата смъртност се пада на сърдечно-съдовите заболявания.

Исхемична болест на сърцето и инсултът също имат съществен дял, у нас статистиката показва, че делът на болестите на циркулацията е много по-голям от другите европейски страни. В тази връзка страни като Дания, Германия и САЩ имат директно подпомагане на хора, които не могат да си позволят лечение, даде за пример лекарят.
Иво Христов посочи и модерните методики за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Най-новата - неоперативно имплантиране на клапа на аортата - "тави". Статистиката показа развитие при пациенти с имплантирано "тави" - европейското ръководство от 2021 г. даде висок клас 1А и 1Б за хора над 75 г., които има висок хирургически риск за оперативно лечение и при които е направено "тави". По думите му трябва да се има предвид имплантирането на "тави" е различно от хирургичната клапа. В момента има балансирано противопоставяне на двете методики, тъй като при хирургичната клапа има повече риск и повече болничен престой. За обществото е по-благоприятно да се прилага тавито, а не хирургичното лечение, но в България все още се прилага при пациенти със забранително висок оперативен риск, поясни Христов.

"В европейските страни и САЩ броят "тави" трансплантации надскочи броя на хирургичното лечение. То представлява минимално достигане до сърцето с обща анестезия, а приложимостта на методиката показва ниска смъртност, нисък процент на съдови компликации, слагане на пейсмейкър, което заедно с щадящата природа, доведе до широко разпространение на "тави" на европейско ниво", уточни той.

Иво Христов коментира и резистентната хипертония - 80% от пациентите не постигат таргетните нива. Дали е резистентна, дали пациентът е резистентен към приемане на лекарствата - негативният резултат е еднакъв, пациентът е с риск от сърдечно-съдови събития, поясни той. Такива пациенти имат нужда от модерна методика - с катетър се стига до бъбречните артерии, които са основният регулатор и се постига намаляване на кръвното налягане с тази методика. Тя вече е реимбурсирана в 7 европейски страни, но в България не е, макар да се прилага като методика от 2001 г., но цената е 12-13 000 лв. за катетъра.

В заключение той коментира, че последното ръководство на НЗОК е въвело методика за кандидатстване и по този начин може да се въвеждат нови методики за лечение не само на сърдечно-съдовите, но и на други заболявания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.