• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Психологът Ирина Кирякова: И мненията на другите, и правилата ни помагат да се развиваме

Психологът Ирина Кирякова: И мненията на другите, и правилата ни помагат да се развиваме

/КРОСС/ Много хора плащат Данък обществено мнение и това има своите корени. В израстването ни от това - как другите ни възприемат, понякога зависи оцеляването ни. Затова още от деца свикваме да удовлетворяваме очакванията на другите и евентуално те пък да удовлетворят нашите.

Това коментира пред Радио София психологът Ирина Кирякова.

Всеки плаща различна цена. Но тези, които не са свикнали да се съобразяват с останалите, по-трудно се адаптират и да спазват границите.

Това може и да е печелившо поведение, обясни още Кирякова, но може и да е болезнено, нараняващо, дори фатално, когато се сблъскваме с твърди, важни граници.
Това - какво ще кажат хората за теб, има по-голямо значение в малките населени места, където всички се познават и информацията бързо се разпространява. В дигиталните платформи обаче местоживеенето губи значение. Там е важно да имаш повече харесвания и коментари, тоест потребителите са съобразяват с мнението за поведението или външния им вид.

„Зад селфитата прозира голяма самота. Фокусът е някой някъде да ме види и аз да получа обратна връзка. Докато сме в общество, няма как да не ме интересува какво мислят другите. Чуждото мнение би следвало да влияе, но не и да определя кой съм аз. Това, че някой ме харесва, би трябвало повече да ни говори за него, а не за мен самия. Само ако оценката се повтаря и в други обратни връзки, трябва по-сериозно да се замислим", допълни психологът.

Добре е да сме спонтанни, но без правила ще настъпи хаос. В същото време и мненията на околните, и правилата ни помагат да се развиваме, каза още Ирина Кирякова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.