• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

В Русия препоръчват ваксинация, защото Covid намалява шансовете за забременяване

В Русия препоръчват ваксинация, защото Covid намалява шансовете за забременяване

/КРОСС/ Възможността за забременяване, включително с помощта на ин витро оплождане (IVF), намалява при жени, претърпели Covid. Това съобщи във вторник за "Известия" позовавайки се на главния специалист на свободна практика на руското министерство на здравеопазването по репродуктивното здраве на жените Наталия Долгушина, съобщава ТАСС.

"Анализирахме данните на нашите пациенти, които са били болни от COVID-19, преди заболяване (съгласно предишни протоколи за IVF) и след това, и видяхме, че тежка инфекция води до намаляване на яйчниковия резерв при жени в късна репродуктивна възраст (след 37 години). Сега анализираме състоянието на ембрионите при жените преди и след болестта, както и резултатите от програмите за асистирани репродуктивни технологии. Сега тези данни се подготвят за публикуване", коментира Долгушина.

Според нея съществуват неоснователни опасения, че по време на подготовката за процедурата за IVF, ваксинацията може да натовари допълнително имунната система на жените и да провокира отхвърлянето на трансплантирания ембрион.

Тя добави, че забременяване е добре да се случи две до три седмици след въвеждането на втория компонент на ваксината, тъй като ще се формира пълноценен имунитет срещу коронавируса.

Бременността не трябва да се отлага за по-дълъг период, защото антивирусният имунитет може да е краткотраен, обясни специалистът. Препоръките за ваксиниране няколко месеца преди бременността важат за живи ваксини, като ваксини срещу рубеола, добави тя.

Коронавирусът може да предизвика проблеми и при мъжете. Наталия Калинина, доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по асистирани репродуктивни технологии в центъра за репродуктивно здраве коментира, че е добре да се потърсите помощта на андролог в случай на трудности със зачеването при двойка, в която човек е боледувал от коронавирус.

"В зависимост от причината за безплодието, андрологът ще избере курс от лекарства с продължителност 2,5-3 месеца. Точно три месеца са необходими на тялото на мъжа, за да започне нов цикъл на производство на сперматозоиди. Но понякога лекарствената терапия не помага и в този случай андрологът може да препоръча да се свържете с репродуктолог."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.