• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки

/КРОСС/ Такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това до момента са липсвали, защото темата е трудна. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той обясни, че в сферата на инвестициите и реформите Европейската комисия и европейските институции са дали голям приоритет на т.нар. Зелена сделка и в този смисъл върви и целият дебат за затваряне на въглищните мощности. „Ние поставихме в този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 г., за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", посочи вицепремиерът. Той посочи, че тази дата е съпоставима с поставената от Германия, тя е индикативна и подлежи на промяна.

Пеканов обясни, че новата версия на Плана за възстановяване и развитие е надграден спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ. „Също така надградихме и финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди, за бизнесите - от 20 млн. на 220 млн., 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите - на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира Пеканов.

Работи се още и по активиране на другите средства от Фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. „Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с висока добавена стойност, бъдеще на региона", обясни вицепремиерът. Трябва да правим стъпки не само за изграждане на нови мощности, но и за оптимизация на енергопотреблението, добави той.

Пеканов отбеляза, че върховенството на закона и корупцията в България също е било проблемна тема.

Смятам, че забавянето си струваше, категоричен бе Пеканов. „Важна е ефективността, крайният продукт. За такава голяма сума трябва да гарантираме възможно най-добро качество. Нищо не сме загубили, но те ще бъдат получени, когато знаем, че ще ги използваме за най-добрите цели", заяви той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.