• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Цветозар Томов: Казусът с регистрация на листата на „Демократична България" в Стара Загора е сериозна грешка

Цветозар Томов: Казусът с регистрация на листата на „Демократична България" в Стара Загора е сериозна грешка

/КРОСС/ Личното ми мнение е, че казусът с регистрация на листата на „Демократична България" в Стара Загора беше доста сериозна грешка от страна на ЦИК. Тя изпусна възможността да поправи допуснатата грешка от РИК в Стара Загора. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Той обясни, че практиката на регистрация на партия с електронни подписи е наложена отдавна като напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на Европейския съюз.

От проверката, която ЦИК е направила, след като е взела това решение, е било установено, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми, обясни Томов. „На този фон решението за Стара Загора е напълно абсурдно. Въпросът който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис и да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили", коментира още Томов.

Според говорителя на ЦИК изборният процес няма да бъде по-сложен от този на предишните избори. Двете разписки, които ще получава всеки, упражнил вота си и за двата избора, най-вероятно ще бъдат пускани в една кутия. Секционните избирателни комисии, които ще бъдат натоварени със задачата да направят контролно преброяване на разписките, ще ги разделят след приключването на изборния ден, обясни Томов. За да няма объркване при гласуването с хартиени бюлетини, те ще бъдат обозначени цветово на гърба им.

По думите му не толкова машинното гласуване, колкото летният сезон и умората сред избирателите са били причината за ниската избирателна активност през лятото. „Аз лично очаквам, че на тези избори ще има по-висока активност заради това, че изборите са 2 в 1 и заради това, че има доста сериозна интрига относно изпълнителната власт в България. От друга страна има и фактор, който действа в обратна посока, и това е пандемията", добави Томов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.