• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Птицевъдите имат съмнения за внос на пилешкото месо у нас

Птицевъдите имат съмнения за внос на пилешкото месо у нас

/КРОСС/ Птицевъдите настояват да се възстанови специалният контрол върху търговията с пилешко месо от Полша, предава БНР.

От бранша имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е на дъмпингови цени. След настояване, продължило цяла година, птицевъдите получиха обещание от земеделското министерство и за допълнително подпомагане с три милиона лева.

В коронокризата цените на фуражите скочиха със 70%, а те формират 60 на сто от себестойността на пилешкото.

"И се получава така, че от края на миналата година колегите продават на загуба, под себестойност", каза Даниел Божанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

След година преговори с агроведомството вече има 3 милиона лева към схемата за хуманно отношение към птиците, но има и отказ от Държавния резерв за разблокиране на количество зърно, което птицевъдите да купят на по ниски цени.

"Тъй като казват, че се отпускат само при кризисни ситуации, а реално нас не ни водят в кризисна ситуация", каза Божанков .

Проблем за родните птицевъди е и месото, което влиза от Полша. В годините до българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела.

"Те имат огромното производство и по-ниското качество го засилват към България на по-ниска цена, а при тях си продават високото качество месо и обикновено това месо, което влиза от там, много често е със салмонела".

Проблема с липсата на контрол.

"От време на време затягат контрола, от време на време го отпускат, не ни е напълно ясно защо се случва това", допълни той.

Обещанието от агроведомството е, че:

"От понеделник този мониторинг ще бъде в сила и ние очакваме да има такива спрени пратки", обобщи Божанков .

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Разликата в качеството и вкуса на птичето месо , внасяно от Франция, е в ущърб българо-циг@нските кокошкари от БКП-ГЕРБ като Ванчо-пилето! Сега пак ще се опитат да с административно-патриотарски принуди да ни пробутват некачествената си сток на свръх-високи цени?! След като гешефтурата не се намесва, ние купувачите ще трябва да бойкотираме българо-циг@нския картел в храните - пилешко, олио, млечни продукти, хляб, .....

16.10.2021 15:53:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.