• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Българите, работещи в чужбина, могат да получат парични обезщетения

Българите, работещи в чужбина, могат да получат парични обезщетения

/КРОСС/ Българите, работещи в чужбина, могат да се възползват от различни обезщетения в страната, в която плащат данъци и получават заплата, а сега е моментът за подаване на заявления. Според RT Tax – една от най-големите фирми за връщане на надвнесени данъци в Европа, поради липса на информация или заради неверни слухове, по-голямата част от работещите в чужбина българи не търсят парите, които им се полагат по право.

Имате право да получавате обезщетения, облекчения и суми от надвнесени данъци за последните 5 години, ако сте били изрядни данъкоплатци. Напълно законно е и не носи никакви негативни последици за вас. Горещо съветваме клиентите си да потърсят парите, които им се полагат“, споделя Росен Ковачев, управител на RT Tax за България.

Може да се кандидатства за детски надбавки, връщане на надвнесени данъци, изплащане на неизползвана годишна отпуска, здравно осигуряване – единственото условие е човекът да е работил и да е плащaл данъците си. По този начин има право да използва социални гаранции, както всички останали граждани на съответната държава.

От RT Tax споделят обща информация за възможния размер на обезщетенията с пример детските надбавки. За български граждани, които са работили или работят в Германия и имат деца под 18 години, те възлизат на 204-235 евро на месец, в зависимост от броя на децата. В Холандия те са около 55-79 евро на месец, а в Норвегия стигат до 685 евро на месец, но се полагат само на родители на деца под 2-годишна възраст.

Възстановяването на надвнесени данъци е с давност 5 години назад. Работилите във Великобритания, Германия, Холандия, Норвегия, Дания, Ирландия или Австрия през последните 5 години, имат право да подадат молба и могат да получат добра сума от данъците, които са надвнесли през това време.

„Става въпрос за изплащане на еднократна сума за надвнесени данъци. Каква точно ще бъде сумата зависи от много фактори“, казва Росен Ковачев.

Молба до чуждестранните институции за възстановяване на данъци може да се подаде лично. Често обаче възникват проблеми в процес на събиране и разглеждане на документите. Те могат да доведат до забавяне на възстановяването на надвнесените суми, а може и изобщо да не бъдат получени. Затова е препоръчително да се изпозлва помощ от специалисти.

Без значение какъв е размерът на обезщетението, което ви се полага, екипът на RT Tax е готов да ви помогне. Имало е случаи, когато на наши клиенти са връщали само няколко евро. Имали сме и клиент, на когото върнаха 11 000 евро. Средният размер на възстановените суми за надвнесени данъци варира според страната: в Германия – около 950 евро; в Австрия, Великобритания, Холандия – съответно 804 евро, 833 евро и 816 евро. В Норвегия – 353 евро, в Ирландия – 753 евро, а в Дания средно около 1219 евро”, посочва Росен Ковачев.

Управителят на RT Tax подчертава, че всички тези обезщетения и надбавки са предвидени от закона. Следователно е напълно законно да бъдат поискани.За съжаление много хора, работили или работещи в чужбина, не знаят на какви обезщетения и надбавки имат право. В резултат те, както и страната ни, губят милиони евро.

Затова е важно да говорим по темата и да споделяме достоверна информация със своите близки, роднини, приятели. Всички имаме поне един познат, който работи в чужбина, нека проверим наясно ли е с правата си“,  завършва Росен Ковачев.

Първоначалните консултации с RT Tax са безплатни и всеки заинтересован от услугата може да потърси информация дали отговаря на условията за получаване на обезщетения за надвнесени данъци или получаване на детски надбавки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.