• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министър Сандов обсъди замърсяването на въздуха над Русе на двустранна среща с румънския си колега Барна Танчок

Министър Сандов обсъди замърсяването на въздуха над Русе на двустранна среща с румънския си колега Барна Танчок

/КРОСС/ Засилване на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Румъния обсъдиха министър Борислав Сандов и румънският министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок на двустранна среща, която проведоха в рамките на двудневния форум на министрите на околната среда в Амиен.

Министър Сандов отбеляза, че през февруари се навършват 30 години от подписването на Конвенцията между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и предложи засилване на съвместната работа по общи за държавите приоритети в областта на околната среда и климата.

По време на срещата министър Сандов постави и въпроса за замърсяването на въздуха над град Русе, причинено от запалването на стърнища през есента. В отговор министър Танчок посочи, че в Румъния паленето на стърнища е забранено от закона, но въпреки че тази дейност е инкриминирана, тя все още продължава да се практикувана. В допълнение той увери, че се търсят начини за прекратяването на тези незаконни действия, включително чрез проследяването им със сателит, както и чрез рестриктивни мерки към земеделските производители.

Двамата министри обмениха предложения за съвместно сътрудничество и в други сфери на околната среда и климата като прилагане на добри практики за предотвратяване на обезлесяването, с което Румъния се сблъсква по северния бряг на река Дунав. В посока на възстановяване на горите е и една от основните мерки, които Румъния е заложила за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

На срещата бяха обсъдени и бъдещи съвместни действия за опазване на водите и биоразнообразието на Черно море и по поречието на река Дунав, включително за обявяване на защитени територии и акватории.

Министър Сандов отправи покана към румънския си колега за визита в страната ни през втората половина на месец март т.г., която министър Танчок прие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.