• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Румен Радев пред Вьоса Османи-Садриу: Бъдещето на Косово е в Европейския съюз

Румен Радев пред Вьоса Османи-Садриу: Бъдещето на Косово е в Европейския съюз

/КРОСС/ Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу е на официално посещение у нас по покана на Румен Радев. Той заяви, че България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мирът на нашия регион.

"Когато преди 22 г. България се включи в мироопазващата операция в Косово бяха поставени три важни цели на нашия контингент. Първо, да задълбочава сътрудничеството с нашите съюзници и партньори. Второ, да изследва и се учи от опити на нашите нашите съюзници и партньори. И трето, да спомага на косовските сили за сигурност за тяхната подготовка и развитие. Днес, 22 години по-късно можем да кажем, че тези цели се изпълняват успешно. Гарантирам от името на българските Въоръжени сили, че България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността и стабилността и мирът на нашия регион. В това отношение българските Въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Република Косово и да стоят като щит към всякакви заплахи и чужди влияния към сигурността и стабилността в нашия регион", подчерта Румен Радев - президент на Република България.

"Нашата част на Европа е била свидетел на значими промени през последния четвърт век. В най-тежките времена от нашата история България винаги е била до нас", заяви Вьоса Османи-Садриу - президент на Република Косово.

Президентът Радев отбеляза още, че страната ни подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна, демократична и многоетническа държава. И подкрепата на тези усилия продължава неизменно от признаването на независимостта на Косово от нашата страна още през 2008 г.

Двамата държавни глави са обсъдили европейската перспектива пред Косово.

"За нас бъдещето на Косово е в Европейския съюз. Приветстваме усилията на държавното ръководство на обществеността в Косово за пълноценната европейска интеграция и всички стъпки за продължаване на реформите, за укрепване на държавните институции, за съдебна реформа, за борбата с престъпността и корупцията като ключови за бъдещото членство в ЕС", подчерта още Румен Радев.

Официалната церемония по посрещането се проведе на площад "Свети Александър Невски". На "Дондуков" 2 двамата президенти проведоха среща на "четири очи", след което се включиха в пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.