• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Осветление за спалня: Как да повишите комфорта в спалнята?

Осветление за спалня: Как да повишите комфорта в спалнята?

/КРОСС/ Често пренебрегван, но много важен елемент при проектирането на спалните е осветлението. Нашите приятели от Lightluxury, специалисти в осветление за спалня, ще ни разкажат как да създадем комфортна и уютна спалня, в която да намираме почивката, която ни е необходима.

Когато избираме правилните осветителни тела, трябва да имаме предвид както стила, така и функцията. Ето някои идеи за осветление на спалнята, използвани по цял свят, показващи стил и класа.

Смесете три вида осветление

Най-удобните стаи имат комбинация от трите основни типа осветление: основно осветление, осветление за задачи и акцентно осветление. Основното осветление служи като основен източник на светлина в стаята и осигурява фина, но понякога недостатъчна светлина. Вградените лунички или един кристален полилей, окачен в центъра на тавана, са примери за такава светлина. Ако искате да подобрите комфорта, може да монтирате димери, които да ви дадат гъвкавост. Освен това, ако светлината е твърде силна, може очите трудно да се приспособят.

Запознатите от вас знаят, че силната светлина може да заблуди тялото ви, че е време да бъде активно, докато по-слабата и приглушена, че е време да си почине. Както сами се досещате, в спалнята рядко ни е необходима силна и ярка светлина.

Осветлението за задачи пък е фокусирана светлина, която намалява напрежението на очите и ще ви помага да изпълните задачи, като четене, учене или работа. Това може да е настолна лампа или пък стенен аплик.

Акцентното осветление създава фокусна точка в стаята, като насочва светлината към произведение на изкуството или уникален елемент в стаята - картина, ваза, кътче. Това директно осветление има за цел да привлече погледите към нещо специално, с което се гордеете.



Монтирайте осветителни тела по стените, за да спестите място

Ако не разполагате с голямо нощно шкафче или пък не искате да слагате нощна лампа върху него, винаги можете да монтирате аплиците на стената, отстрани над леглото. Така ще можете да четете лесно. Ако ви се експериментира може дори да изберете аплици с по-тъмни абажури, които да създадат приглушена светлина. В случай че вече сте обзавели спалнята ви с осветителни тела, може да експериментирате с мощността на крушката, тона и цвета на абажура. Различната светлина ще създаде различно усещане в стаята. Опитайте да съчетаете абажур от тъмно стъкло с крушка с по-ниска мощност, за да създадете приятна, комфортна атмосфера, идеална за излежаване или дрямка. Правилната комбинация от осветление прави една стая светла, спокойна и релаксираща.

Изберете картини, които да закачите по стените. Картините, вградените таванни лампи и стенните аплици могат да създадат привличащ вниманието фокус, като същевременно осигуряват акцентна светлина.

Директна светлина нагоре

Акцентната светлина придава характер на помещението. Опитайте да насочите светлината нагоре за привличащ вниманието акцент. Най-лесно ще го направите това с аплици, монтирани на отсрещната стена срещу леглото. Това осветление няма да ви служи за четене или друга дейност, а само за акцент.

С този тип осветление за спалня ще изразите своята индивидуалност. Можете да добавите и крушки като огън, които да имитират пламъчета. Това ще вдъхне живот на спалнята ви и ще я превърне в романтично и спокойно кътче.

Какво още трябва да знаете за осветлението в спалнята?

Светлината в спалнята трябва да бъде топла и неутрална температура. Бялата светлина създава успокояващ и функционален ефект. Освен това всички светлини трябва да имат еднаква или подобна температура, за да се избегне сблъсък, неприятен за очите. Специалистите препоръчват цветна температура между 2 700 и 3 000 К. Това е диапазонът на крушките с нажежаема жичка. За щастие, те вече имат заместители.

Най-добре е в магазина да се спрете на крушки с по-топла или по-мека светлина, тъй като по-ниските температури могат да се усетят като дневна светлина или да се усещат студени. Що се отнася до светодиодите, търсете такива с опции за регулиране на температурата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.