Христо Мутафчиев: Водим разговори за продължаване финансирането на сценичните институти
Секция: КУЛТУРА
30 Октомври 2020 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Мутафчиев: Водим разговори за продължаване финансирането на сценичните институти

/КРОСС/В края на ноември изтича министерското постановление, с което театрите се финансират централизирано от държавата по време на епидемичното положение и до 6 месеца след него.

Въпросът е важен за всички, които се занимават със сценична дейност, не само актьорите, каза в "Денят започва" Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. И уточни, че тази финансова помощ е само за държавните културни институти. Общинските театри работят на друг принцип на финансиране, които също са обезпечени. Кметът на София не затвори театрите в града, подчерта Мутафчиев.

"Театрите са едни от най-безопасните места за събиране на хора на едно место", успокои зрителите председателят на САБ.

Всички театри работят на загуба, цялата държава работи на загуба най-вероятно, коментира Христо Мутафчиев.Няма как да не са на загуба, при положение, че няма възможност да работят про 100% запълняемост.

По време на извънредното положение държавата финансира всички сценични държавни институции чрез Министерство на културата. Водят се разговори с министъра на културата Банов това министерско постановление за финансиране да бъде продължено.