С "Турандот" Румен Дойков отбелязва 60 години
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
12 Май 2011 21:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София /КРОСС/ На 01.05. известният български тенор Румен Дойков навърши 60 години. Софийска опера и балет ще чества юбиляра с операта „Турандот" на 14 май от 19 часа. В нея Румен Дойков е играл с великата Гена Димитрова, съобщават от операта.
С „Турандот" се отбелязва и 70 годишнината от рождението на певицата, покорила световните оперни сцени. Софийска опера и балет провежда през месец май фестивал, посветен на златните роли на оперната прима Гена Димитрова. Това са шедьоврите на италианската оперна класика като: „Турандот"/ 14.05 /, „Манон Леско" / 19.05 /, „Набуко"/ 22.05 /, „Дон Карлос"/ 25.05 /, „Бал с маски" /28.05 /.
Ще бъдат прожектирани и филмите: „Гена- гласът на Арена ди Верона"/ 15.05 /, „Незабравимата Гена, Гена - живот в образи" и „Джоконда" / 21.05 /, филмова прожекция на спектакъла на Софийска опера и балет, с участието на Гена Димитрова.
Първите два филма са дело на музикалният критик и историк Магдалена Манолова, която е автор и на книга, посветена на голямата българка. Магдалена Манолова е била близка приятелка на певицата и остава такава до края на нейния живот.