България приема Европейското първенство по плажен тенис
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2011 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България приема Европейското първенство по плажен тенис

София /КРОСС/ В средата на септември България ще бъде домакин на един от най-силните турнири по плажен тенис  в света – Европейското първенство. Между 15 и 18 този месец морският ни курорт Албена ще приеме четвъртото издание на шампионата на Стария континент, като организаторите от Българската федерация по тенис и европейската асоциация (Тенис Европа) обещават да се получи едно изключително стойностно първенство.

Списъкът със заявени състезатели еднозначно подкрепя очакванията на организаторите. В състезанието ще се включат 124 тенисисти, представители на 19 държави, които ще участват на двойки мъже, двойки жени и смесени двойки. Схемите ще бъдат водени от световните шампиони при мъжете и при жените – Алесандро Калбучи – Лука Меликони (съответно №1 и №2 в световната ранглиста) и Лаура Оливиери-Симона Бриганти, които са лидери в класацията на международната федерация ITF.

 

В първенството ще участват 34 играчи от Топ 100 на света. Шампионатът ще бъде дебют и за звездата в тениса на корт Елена Лиховцева от Русия, бивша №3 в света на двойки, шампионка в смесените двойки от “Уимбълдън” и Откритото първенство на Австралия (2002 и 2007 г.).

България разчита основно на двойката си Лазарина Стефанова и Катина Симеонова, която заема №100 в световната ранглиста и през тази година няма загуба в летния тур “Devin плажен тенис”. Двете триумфираха и в международния турнир, който се проведе в Албена през юни месец и беше генералната репетиция преди европейския шампионат. При мъжете първата ни двойка е Росен Ненчев – Петър Кирилов, на които възлагаме най-големи надежди за медал.

“През изминалия летен сезон натрупахме доста опит в организацията на състезания по плажен тенис във връзка с летния тур на “Девин”. Дадохме гласност на този нов за България спорт и привлякохме сериозен брой почитатели, коментира генeралният секретар на БФТ Георги Дончев. Убеден съм, че Европейското първенство в Албена ще бъде кулминацията на този изключително успешен за БФТ сезон в развитието на плажния тенис”, допълни той.

Официалното откриване на Европейското първенство в Албена ще бъде на 16 септември от 18.30 ч. на плажа пред хотел “Калиопа”. Финалните срещи са в неделя, 18 септември, а награждаването е с начален час около 17.00 ч.