ВМРО – НИЕ: Регистрирани сме за участие за изборите в 126 общини в страната
Секция: ПОЛИТИКА
11 Септември 2011 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМРО – НИЕ: Регистрирани сме за участие за изборите в 126 общини в страната

 

София /КРОСС/ Партия ВМРО – НИЕ има свои регистрации за участие в предстоящите местни избори в 126 общински избирателни комисии в страната. Това заяви по време на пресконференция на  „Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство” (ВМРО - НИЕ) днес лидрът Петко Атанасов. В 40 общини участваме в коалиции с десни и десноцентристки формации, в останалите сме регистрирани за самостоятелно участие с кандидати за кметове на общини, листи за общински съветници и кметове на кметства. Имаме издигнати свои кандидатури в някои от най – големите градове на страната – Пловдив – Славчо Атанасов (подкрепен от широка дясна коалиция), със собствена кандидатура участваме на изборите в Сливен – кандидат за кмет – Доброслав Иванов, в Ямбол – кандидат за кмет – Гроздьо Гроздев, в Благоевград – Иван Ризов, Пазарджик – Благо Петров. Собствени кандидати за кметове партия ВМРО – НИЕ издига и в Търново, Варна и Ловеч. В Хасково, Кюстендил и Монтана подкрепяме кандидатурите на досегашните успешни демократични кметове.

С партньорите ни от ОДС сме в съвместни коалиции в Русе в подкрепа на Борислав Българинов и в София в подкрепа на Стефан Софиянски. 

Няма никаква законова забрана в изборния кодекс партиите и коалициите да бъдат изписвани в бюлетините с абревиатурите им. Припомняме, че в момента в България има поне три политически формации, използващи абревиатурата ВМРО – Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство (ВМРО - НИЕ), Възстановени Македонски Родолюбиви Организации – Българско Демократично Движение (ВМРО - БДД) и ВМРО – Българско Национално Движение (ВМРО - БНД).

Нито ЦИК, нито ОИК имат правомощия да ревизират имената на партиите и да налагат ограничения, които не са посочени в закона.

Дали наименованието на определена политическа партия отговаря на Закона за политическите партии има право да проверява и ревизира единствено Софийски градски съд. След като Софийски градски съд е регистрирал партия с определено наименование, това означава, че то е уникално, включително и като абревиатура. Ако една партия твърди, че друга партия приповтаря нейното наименование или абревиатура, този спор се решава по съответния исков ред от съда. Нито една от трите формации с абревиатурата „ВМРО” няма монопол. Това става ясно и от решение 534 на Върховен касационен съд, който постановява, че партия ВМРО – Българско Национално Движение е пълното име, а не абревиатурата на тази партия и отхвърля опитите й да попречи на други формации да ползват абревиатурата „ВМРО”. Никоя комисия, включително и ЦИК, няма право да взема отношение по тези въпроси.

Със свои решения ЦИК грубо погази нормите за изборното законодателство, като лиши партия Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство (ВМРО - НИЕ) от възможността в 18 общини да бъде изписана в бюлетините само с абревиатурата си. Не е случайно, че формацията на Красимир Каракачанов – ВМРО – БНД, атакува регистрацията на коалициите, в които участва ВМРО – НИЕ най – вече в онези градове, където кандидати са най – успешните демократични кметове – Хасково, Плевен, Монтана, Кюстендил. Това показва, че Каракачанов просто изпълнява политическа поръчка на управляващите от ГЕРБ и на БСП като атакува единствено кметовете с най – голям шанс за нов успешен мандат. Явно агентурното минало на Каракачанов продължава да го поставя в политическа зависимост от силните на деня и го прави удобна маша за изпълнение на политически поръчки. В Плевен регистрацията на коалицията, издигаща Найден Зеленогорски бе атакувана първо от Каракачанов, а в последствие БСП довърши започнатото от него. Както е видно от документите, с които разполагаме самата ОИК в Плевен е подала подвеждащи указания до коалицията, които след като са били изпълнени са послужили като основание ЦИК да откаже регистрация.