Програма в областта на цифровите технологии: необходими са още мерки, за да се гарантира сигурността на децата в света на цифровите технологии, сочи Комисията в свой доклад
Секция: СВЯТ
13 Септември 2011 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Програма в областта на цифровите технологии: необходими са още мерки, за да се гарантира сигурността на децата в света на цифровите технологии, сочи Комисията в свой доклад

София /КРОСС/ Програма в областта на цифровите технологии: необходими са още мерки, за да се гарантира сигурността на децата в света на цифровите технологии, сочи Комисията в свой доклад В представен днес доклад Европейската комисия разглежда как държавите-членки прилагат препоръките на ЕС, гарантиращи безопасен и сигурен достъп на децата до света на цифровите технологии.

Държавите-членки и бизнесът полагат все повече усилия за изпълнение на препоръките на ЕС от 1998 г. и 2006 г. за защита на юношите, ползващи аудиовизуални и интернет услуги. Но предприетите мерки като цяло са недостатъчни.

По-конкретно, докладът показва, че държавите от ЕС не реагират адекватно или имат различни подходи при третирането и докладването на незаконно или вредно съдържание, при осигуряването на съобразено с възрастта съдържание за деца, при повишаването на сигурността на децата в социалните мрежи и при защитата на подрастващите от вредни видео игри и че има значителен потенциал за подобряване на защитата на децата в тези области.

Докладът предлага няколко мерки, сред които: мерки спрямо вредното и незаконното съдържание мерки във връзка със социалните мрежи и личната информация системи за възрастова категоризация и рейтингови системи. По-късно тази година Комисията ще излезе с мащабна инициатива по тези проблеми, за да даде повече възможности и да осигури по-добра защита на децата, които използват нови технологии.

/НИ/