НАП-Варна затегна проверките в заведенията след 17 ч.
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2011 21:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП-Варна затегна проверките в заведенията след 17 ч.

Варна /КРОСС/ За една седмица мобилни екипи от дирекция „Контрол” при Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна са провели 113 проверки в морската столица и Североизточна България.

Целта на проверките е да се установят отчитат ли търговците извършените продажби след 17 ч. и в късните вечерни часове. Обект на проверките са били заведения за обществено хранене, питейни заведения, денонощни магазини за хранителни стоки и др. По време на проверките данъчните са установили, че търговци, които са проверявани през деня и са издавали касови бележки, в късните часове на денонощието не маркират на фискалните устройства извършените продажби. При извършените проверки  на 20 търговски обекта във Варна са съставени 17 акта за установяване на административно нарушение – неиздаване на касов бон. В региона са проверени 93 обекта, а броят на съставените актове за неотчитане на извършените продажби е 27.

Освен наложените парични глоби за неиздаване на касов бон, всички търговци, на които са съставени актове,  трябва да свържат предсрочно касовите си апарати с НАП. Причината за предсрочната връзка с приходната агенция  са направените промени в Наредба Н-18, влезли в сила от 19 август 2011 година. Засиленото присъствие на данъчните инспектори и проверките в Североизточна България ще продължат до края на годината, включително и в почивните дни.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки жителите на Варна могат да  подават в териториалната дирекция, а така също и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.

/ДН/