Всяка пета фирма търси работници
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2011 07:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всяка пета фирма търси работници

София /КРОСС/ Хората, които търсят работа, може да очакват добри предложения тази есен. Всеки пети работодател у нас смята да разкрие нови работни места през следващите три месеца. Едва под 10 е процентът на тези, които са заявили, че ще правят съкращения. Това показва обзорното изследване на "Менпауър" за заетостта, което компанията за подбор на персонала прави в цял свят. У нас изследването е направено сред 752 работодатели, пише "Стандарт". 
"Въпреки несигурността в бизнес средата в Европа пазарът на труда у нас няма да поднесе изненади до края на годината. Темповете на наемане ще останат стабилни", заяви Надя Василева, управляващ директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватска. Българските работодатели са едни от най-оптимистично настроените в Европа, каза тя. Анкетата сред бизнеса показва, че в България заетостта може да нарасне с 13% през последното тримесечие. По този показател пред нас са само Турция, Израел и Норвегия. На другия полюс са Италия и Гърция, където фирмите заявяват над 10% спад в заетостта.
Работодателите от региона на София дават най-оптимистични прогнози - заетостта в столицата може да нарасне с 19% през последното тримесечие. Изненадващо строителството е сред секторите, в които фирмите заявяват най-голяма готовност да разкрият нови работни места. Тук прогнозите са за 20% ръст на заетостта. Също с 20% е увеличението във финансовата сфера, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Единствено в селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството и добивната индустрия до края на годината се очакват повече съкращения, отколкото разкриване на работни места.

/ДК/