Тонове строителни отпадъци на брега на Варненско езеро
Секция: НОВИНИ
14 Септември 2011 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тонове строителни отпадъци  на брега на Варненско езеро

Варна /КРОСС/ Тонове строителни отпадъци са струпани на брега на Варненското езеро, край село Казашко. 

В края на миналата седмица подозрително много камиони, превозващи строителни отпадъци, се отправят в една и съща посока, съобщи бТВ.

От регионалната екоинспекция правят проверка и установяват, че са струпани поне 30 кубика боклуци, камъни, тухли. Още се изяснява кой ги е изхвърлил, чия собственост е земята и дали някой е поръчал складирането им тук.

"На около 300 метра от защитена местност Казашко има изграден подход, който излиза почти на брега на езерото", каза Румяна Радилова, директор РИОСВ - Варна.

Според кметицата на селото Гергана Иванова, рибари искат да си направят кей или лодкостоянка. Казали й, че има нужда от укрепване, защото брегът е нисък, а през зимата или при вятър, не могат да стигат лодките си. Рибари обаче смятят, че това е сметище за строителни отпадъци.

Местните хора твърдят, че камионите били на фирма „Темпотранс". Оттам обаче отрекоха - само били с техни лепенки. Но пък във фирмата знаеха кой е направил заявката за извозване на отпадъците - Феодор Герасимов от село Казашко.

Мъжът е местен полицай, който се занимавал и с риболов, потвърди по телефона, че той е поискал струпването на отпадъците, за да укрепи брега. Обеща да се срещне с нас, но се скри.

За да се направи лодка или кей, са нужни специални разрешителни от РИОСВ.

„Категорично тази дейност подлежи на процедура през Регионалната инспекция, след което минава в общината, изработват се следващи документи, дава се съответно разрешително и така трябва да приключи. Нямаме никакви документи, подадени при нас", каза шефът на екоинспекцията. По думите й това изграждане на подход е незаконно.

Подаден е сигнал в Община Варна, откъдето също извършиха проверка.

„Ако се установи, нарушителят ще бъде глобен и накаран да разчисти сметището, да извози обратно отпадъците. Ако не бъде установен, община Варна се ангажира да разчисти сметището и ще бъде решен проблемът", обеща Наташа Иванова, зам.-кмет на Казашко.

Дали жителите на селото ще успеят да опазят природата, зависи както от тях, така и от институциите.

/ДК/