Британски учени откриха нов детектор за откриване на лъжата
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Септември 2011 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски учени откриха нов детектор за откриване на лъжата

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Учени от британския университет в Братфорд откриха нов детектор за откриване на лъжата, който ще се основава на реакциите, вместо както досега - на промените в кръвното налягане, което има човек по време на изпитване.

Както съобщава кореспондентът на МИА от Лондон, новия детектор използва камери и компютърен софтуер с чиято помощ може да се открият всички промени в лицето на хората, когато се опитват да скрият истината или да се разсмеят.

В тези промени са включени гризенето на долната устна, увеличаването на топлината в лицето, зачервяването, което не се наблюдава с очи, както и блясъка на очите на хората, които се сблъскват с изслушването.

С помощта на камери и на много чувствителни сензори за промяна на топлината ще се забелязват всички реакции, като има човекът, който е изложен на детектор, без дори да е необходимо да знае, че е наблюдаван.

Новите детектори ще могат да се използват от полицията при разпитите, както и от граничните власти при проверката на заподозрени в престъпления или в тероризъм. Досегашният класически полиграф-детекор за откриване, определяше дали човек лъже посредством кръвното налягане, пулса, ритъма на сърцето и дейността на кожата, като например изпотяването.

"Много хора обаче знаеха как да преодолеят тази система. "Целта на нашата научна система е да създадем модел, който не може да се овладее. Смятаме, че новият детектор гпостига това", заявява професор Хасан Угаил, ръководител на екипа, който сега тества новото изобретение.

/НИ/