Двойно се е увеличило усвояването на евросредствата за първата половина на годината
Секция: ИКОНОМИКА
14 Септември 2011 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двойно се е увеличило усвояването на евросредствата за първата половина на годината

София /КРОСС/ Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове представи своя Междинен доклад за усвояването на средствата от ЕС. В заседанието на комисията участваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, посланиците на държавите-членки на Тройното председателство на ЕС – Полша, Дания и Кипър, както и представители на изпълнителната власт, съобщават от пресцентъра на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза при откриването на заседанието, че чрез редовните доклади на комисията се е очертала положителната практика на последователен контрол от страна на парламента върху процесите, свързани с управлението на европейските средства в България. Тя посочи, че комисията води и засилен диалог по всички важни теми от европейския дневен ред с представителите на гражданското общество чрез Съвета за обществени консултации. Убедена съм, че установената традиция на двоен демократичен контрол върху европейските средства – от страна на парламента и гражданския сектор, подпомага изпълнителната власт и спомага в работата на държавните институции да има повече прозрачност и отчетност, каза председателят на парламента. Цецка Цачева изрази надеждата си, че засиленият диалог ще продължи, за да бъде формулирана визията за развитие на страната през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова представи междинния доклад, който обхваща 21 програми, финансирани с европейски средства. В него се прави преглед на постигнатия напредък за периода януари – юни 2011 г. и на проблемните области в изпълнението на Оперативните програми и другите инструменти с европейско финансиране, както и се насочва вниманието към препоръките на КЕВКЕФ за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Моника Панайотова отбеляза, че има два пъти ръст в усвояването на европейските средства през първата половина на тази година и добро изпълнение на самите прогнози, което показва способност за планиране от страна на управляващите органи и възможност за гъвкавост. Вече можем да говорим за стабилност и надеждност на системите за управление и контрол, посочи тя. По думите й все още административният капацитет се запазва като един от основните проблеми при усвояване на средствата, но трябва да се отбележи напредъкът по отношение на укрепване на капацитета на Управляващите органи и бенефициентите.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев отбеляза, че голяма част от оперативните програми могат да се похвалят към момента с изключително нисък процент на грешки – по-нисък от средноевропейския, което показва добре работеща система и на национално ниво, и на ниво управляващ орган. По думите му това означава, че всички участници в процеса, не само институциите на държавната власт, но и бенефициантите от различни категории, все по-добре се справят с подготовката и управлението на процесите. Министър Дончев посочи, че до голяма степен финансирането по всички финансови инструменти е следвало нуждите, които страната има и тези, които ще се появят след една, две или три години.