Надежда Нейнски и Мартин Димитров откриват конференция
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
14 Септември 2011 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надежда Нейнски и Мартин Димитров откриват конференция

София /КРОСС/ На 16 септември, петък от 10.00 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” евродепутатът Надежда Нейнски и лидерът на СДС Мартин Димитров ще открият двудневна конференция на тема „Градът мислен и без/с/мислен. Европейски практики и тяхното място в града. Нови десни политики за развитие на София”. Конференцията е етап от проекта „Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика.”, спечелил първа награда в конкурса „Моят малък красив европейски проект”, иницииран от евродепутата и СДС.

Авторите на проекта са четирима млади архитекти и урбанисти, чиято цел е да представят уникалното пространство на София така, че то да обогати представата за града у неговите обитатели.

Форумът има за задача да намери онези белези на европейско присъствие, които са структуроопределящи за облика на София като уникално пространство и да набележи европейските практики и възможни десни политики за развитие на столицата.

Първият ден от конференцията- 16 септември - ще премине под надсловите „Градът и хората” и „Перспективи за развитие на София в контекста на европейските демократични практики”. Обект на дискусия са темите, свързани с историческата обусловеност на европейското присъствие в София, качеството на архитектурата в столицата и социалните процеси в посттоталитарния град. Друг акцент е развитието в посока център-периферия, културните модели, миграционните процеси и туристическият потенциал.

През втория ден от конференцията- 17 септември- под формата на работни групи ще бъдат обсъждани актуални проблеми като градският дизайн, европейското бъдеще на производствените територии, контракултурата и биоразнообразието.

Във форума ще участват главният архитект на София Петър Диков, изпълнителният директор на фонд „13 века България” и преподавател в Националната художествена галерия проф. Греди Асса, социологът Антоний Гълъбов, изявени и млади архитекти, културолози, урбанисти, социални анализатори и др.