Ролан Жил: Ситуацията в Босна и Херцеговина е тревожна
Секция: СВЯТ
14 Септември 2011 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ролан Жил: Ситуацията в Босна и Херцеговина е тревожна

Сараево, Босна и Херцеговина /КРОСС/ "Ситуацията в Босна и Херцеговина е обезпокоителна, тъй като 11 месеца след изборите все още не е създаден Съветът на министрите", заяви френският посланик в Сараево Ролан Жил.

"Ако трябва някой да поеме отговорност за това, мисля, че отговорността трябва да е обща. Липсата на воля бързо да се стигне до решение, както и многобройните блокади също създават пречки за урегулирането на процеса, посочва Жил за вестник "Ослободженйе".

Приоритетът на бъдещия Съвет на министрите, според Жил, трябва да бъде реализацията на задачите важни за продължаване на пътя на Босна и Херцеговина към ЕС и НАТО, т.е. хармонизирането на Конституцията с присъдата на Международния съд в Страсбург по делото "Сейдич и финландците", приемането на закона за държавните помощи, както и одобрението на закона за преброяване на населението и решаването на въпросите на държавната собственост.

Френският посланик е уверен, че до края на годината Босна и Херцеговина могат да изпълнят условията за подаване молба за членство в ЕС.

/НИ/