МИЕТ продава имот и решава наболял проблем с детска градина в София
Секция: ИКОНОМИКА
14 Септември 2011 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МИЕТ продава имот и решава наболял проблем с детска градина в София

София /КРОСС/ Правителството даде съгласие дружеството „Овча купел”, чийто принципал е министърът на икономиката, енергетиката и туризма, да извърши продажба на имот чрез пряко договаряне с Нов български университет и „Хоспис София 2011” ООД по реда на чл. 17 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Имотът е 4-етажна сграда в лошо състояние на ул. „Монтевидео” №21а в столицата.

Към момента МИЕТ, чрез търговското си дружество, вече е реализирало действия за решаването на неотложните проблеми със сградата, застрашаваща работата на детската градина „Усмивка”, която е в съседство. Обектът е ограден, назначена е охрана и основната част от сградата е освободена от самонастанилите се без правно основание лица, които с пребиваването си в нея бяха заплаха за работата на детската градина и на децата в нея.

За първи път след 19 години са приключили междуинституционалните спорове за собственост на проблемната сграда и в момента държавното дружество разполага с валидни документи за собственост. В изпълнение на решението на Министерския съвет ще бъде постигнато устойчиво решение на проблема. Сградата ще бъде реновирана от инвеститора, спечелил преговорите, и ще бъде използвана или за хоспис, или за студентско общежитие, което от своя страна ще има и социален ефект за развитието на столицата.

Преговорите с потенциалните купувачи – НБУ и „Хоспис София 2011”, след отваряне на първоначалните оферти ще продължат при явно наддаване, което ще гарантира и защита на интереса на държавното дружество. Преговорите ще започнат от цена за имота, определена от лицензиран оценител.