Британските профсъюзи призовават за обща стачка заради пенсиите
Секция: СВЯТ
14 Септември 2011 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британските профсъюзи призовават за обща стачка заради пенсиите

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Двете най-големи организации на британските профсъюзи се споразумяха днес за започване на подготовка за организиране обща стачка на работещите в публичния сектор във Великобритания, несъгласни с плана на правителството за новата пенсионна схема, предаде "ПлюсИнфо".

Според синдикалните лидери и депутатите, "търпението на хората е пред края си", а искането за стачка, всъщност е "борба за живота на хората".

Профсъюзите планират да организират серия еднодневни стачки, които да започнат от ноември тази година и да продължат през зимата.

Гневът на профсъюзите е предизвикано от решението на правителството, от април следващата година да се увеличи процента на участие на служителите в осигуровките за пенсионните фондове. Това се случва в момент, когато "милиона служители от дълго време са със замразени заплати".

Лидерът на опозицията, Ед Милибанд не се съгласи със "стачкуването, докато траят преговорите".

На свой ред той заяви, че опозицията няма подходящ план, който да предложи на правителството по въпроса около осигуровките и пенсиите, предизвиквайки по този начин недоволството сред профсъюзите.

Съобщението за "стачкуваща зима на недоволството" във Великобритания съвпада с публикуването на последните данни за безработицата. В края на юли броят на безработните се е увеличил с нови 80 000 и в момента възлиза на над 2,5 милиона души.

Общата безработица в страната е 7,9 на сто.

/НИ/